Zes Climax-stapelaars voor Brandweerzone Vlaams-Brabant West

Gepubliceerd op 05-07-2023 08:30

TVH Equipment won de openbare aanbesteding voor de aankoop van zes elektrische stapelaars door de Brandweerzone Vlaams-Brabant West. ‘Deze investering laat onze grotere brandweerposten toe om de stockage van interventie- en verbruiksmaterialen voortaan veel efficiënter te organiseren’, getuigt majoor en directeur Logistiek Koen Roesems.

Tot nu toe beschikte alleen Post Vilvoorde over een stapelaar, maar die was aan vervanging toe. Omdat ook de posten van Halle, Lennik, Opwijk, Londerzeel en Zaventem vragende partij waren om hun materialen voortaan in de hoogte te kunnen stockeren, schreef de Brandweerzone Vlaams-Brabant West een openbare aanbesteding uit voor zes toestellen. Op basis van een aantal gunningscriteria (zoals prijs, technische kwaliteiten en garantie) viel de keuze uiteindelijk op de Climax S16W450-ION van TVH Equipment.

Budgetvriendelijke oplossing

 

‘Climax is ons huismerk voor elektrische magazijntoestellen en staat wereldwijd bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en grote gebruiksvriendelijkheid’, verduidelijkt Tars Peeters, sales representative bij TVH Equipment. ‘De S16W450-ION is een stacker met een hefcapaciteit van 1,6 ton en maximaal 4,5 meter hefhoogte. Hij is daarmee een van de grotere toestellen uit het assortiment. En toch is hij heel compact en wendbaar. Dankzij de non-marking banden laat hij geen storende sporen na op gepolierde betonvloeren.

Met de krachtige Li-ionbatterij is het toestel bovendien zo goed als onderhoudsvrij. Af en toe wat kettingspray aanbrengen volstaat ruimschoots. Jaarlijks komt er ook een technieker van TVH Equipment langs om de bewegende delen eens goed te smeren. Maar meer moet er eigenlijk niet gebeuren.’ In tegenstelling tot een heftruck heb je voor een stapelaar geen opleiding nodig. Het toestel zit zo eenvoudig ineen dat iedereen er na een korte introductie mee kan werken.

Als je de elementaire veiligheidsmaatregelen in acht neemt, kan er nauwelijks iets misgaan. Een ander groot voordeel is dat opladen niet moeilijker is dan bij een gsm. Het duurt maximaal drie uur en je kan het laadproces op elk moment onderbreken. Dat is een groot verschil met een traditionele tractiebatterij: daar moet je al snel op 8 uur oplaadtijd rekenen en al die tijd kan je hem niet gebruiken.

 

Altijd paraat

 

'De komst van deze stapelaars is voor onze werking een grote stap vooruit’, zegt Marc Opstal, kapitein in Post Zaventem en verantwoordelijke materiaal en voertuigen. ‘Wij houden onze interventieen verbruiksmaterialen per type opdracht bij in grote bakken. Voor de aanpak van stormschade zit daar bijvoorbeeld een kettingzaag in. Bij wateroverlast gaat het om een reeks pompen en slangen. De aankoop van deze stapelaars maakt het nu mogelijk om die bakken heel efficiënt en ergonomisch op palletrekken in de hoogte te stockeren. Daarnaast gaat het onder meer ook om IBC-containers met bijvoorbeeld 1000 liter detergent. Die wegen al snel 1200 kg. Maar de stapelaars die we nu hebben gekocht, kunnen dat probleemloos aan.’

‘We gaan ze heel frequent gebruiken’, beaamt Koen Roesems, majoor en directeur logistiek. ‘Huren was voor ons geen optie, want als brandweer moet je altijd paraat staan en rekening houden met onvoorziene omstandigheden. Bij een noodsituatie moeten we meteen kunnen uitrukken. En dus moeten ook de stapelaars altijd beschikbaar en gebruiksklaar zijn. Onze preventie-adviseur zal ze nu komen inspecteren en vervolgens officieel in dienst stellen. Hij zal ook een instructiefiche opstellen, met een samenvatting van de belangrijkste handelingen en veiligheidsvoorschriften. Zo weet iedereen op de post - professionele en vrijwillige brandweerlieden - perfect hoe hij met deze machine moet omgaan.’

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!