Scherp telen is eerste stap richting fossielvrije aardbeienteelt

Gepubliceerd op 10-07-2023 08:30

Op het scherpst van de snede telen is de eerste stap richting een fossielvrije aardbeienteelt. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) en Delphy, in opdracht van Kas als Energiebron. Ook met het verlagen van de luchttemperatuur, het verhogen van de relatieve luchtvochtigheid en langer of intensiever belichten kunnen stappen worden gezet.

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen drie teelten: een onbelichte doordragerteelt, een belichte doordragerteelt en een low-chill verse teelt. Door scherper te telen, kon in alle drie de teelten een aanmerkelijk lager gasverbruik worden gerealiseerd. Voor de onbelichte teelt werd een gasverbruik van 5,7 kuub per vierkante per teeltseizoen gerealiseerd. Voor de belichte teelt was dat 5,9 kuub en voor de low-chill teelt 7,9 kuub.

Het verlagen van de luchttemperatuur, het verhogen van de relatieve luchtvochtigheid en (in het geval van de belichte teelt) het langer of intensiever belichten leidden ook tot een lager gasverbruik. 'Door de lagere gewenste temperatuur werd minder gestookt. Daarbij resulteerde de hogere luchtvochtigheid in minder ventileren en warmteverlies en zorgde de andere belichtingsstrategie voor meer energietoevoer van de lampen', schrijven de onderzoekers in de rapportage.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het verlagen van de luchttemperatuur en het verhogen van de relatieve luchtvochtigheid tot een lagere CO2-toediening leiden. 'Daartegenover staat wel dat langere of intensievere belichting voor grotere CO2-tekorten zorgt. Dus is extra toediening noodzakelijk', aldus de onderzoekers. Binnen de drie teelten zijn weinig verschillen zichtbaar. 'In vrijwel alle situaties zijn de CO2-niveaus ongeveer gelijk.'

Tenslotte concluderen de onderzoekers dat langer belichten een hogere productie geeft, net als intensiever belichten. 'Een lagere temperatuur geeft een iets lagere productie. Een hogere luchtvochtigheid leidt nauwelijks tot productieverandering. Wel neemt dan het gevaar op rotte vruchten toe', staat in het rapport.

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!