Suikermais past heel goed als rustgewas in de ecoregeling van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, stelt CLM Onderzoek en Advies. Volgens de onderzoeksinstelling draagt suikermais bij aan de adaptatie van klimaatverandering en het beschermen van natuurlijke hulpbronnen zoals water en bodem.
CLM concludeert dit op basis van een duurzaamheidsanalyse die is uitgevoerd in opdracht van de provincie Zeeland en enkele suikermaistelers. Het onderzoeksrapport is vorige week overhandigd aan gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA). In het Nationaal Strategisch Plan valt suikermais niet onder de rustgewassen. Telers kunnen het gewas daarom niet opvoeren in de ecoregeling.
De Bat zegt na het lezen van de analyse dat het gevoel bevestigd wordt dat kleine gewassen die bijdragen aan duurzame landbouw, zoals suikermais, moeten worden opgenomen in de ecoregeling. 'Onze akkerbouwers kunnen dan een ruimer bouwplan maken. We zullen deze analyse dan ook zeker gebruiken in onze gesprekken met het landbouwministerie.'
Suikermais is met 1.500 hectare in 2022 een kleine teelt in Nederland. Het gewas wordt met name in het zuiden van het land geteeld, waar de meeste zonuren zijn. Ten opzichte van 2005 is de teelt verdrievoudigd en dat heeft volgens CLM te maken met een groei van de consumptie. Consumenten zien suikermais steeds meer als aanvulling op de gangbare groenten.
Een van de gewassen waarmee suikermais in de analyse wordt vergeleken is wintertarwe, dat wel een rustgewas is in de ecoregeling. De teelt van suikermais scoort op de meeste milieuthema's beter dan wintertarwe, verklaart CLM. Zo geeft suikermais minder emissie van broeikasgassen en nutriƫnten en minder belasting van gewasbeschermingsmiddelen. Een ander belangrijk voordeel is dat het een korte teelt is en daardoor meer ruimte biedt voor de teelt van groenbemesters.
Verder behoort mais tot de groep C4-planten, dit zijn planten die beter gedijen bij warme temperaturen. Bij C4-planten vindt de fotosynthese op een iets andere manier plaats, waardoor deze efficiƫnter is, meldt CLM in het onderzoeksrapport. Voordelen van deze planten zijn onder andere dat ze beter gebruikmaken van koolstof, minder water verliezen en daardoor minder water nodig hebben en extra zuurstof produceren.
BronWekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2024 Entreeding.com | Disclaimer