Ooit werd Entreeding gestart om cumelabedrijven te verbinden via de digitale snelweg en om overtollige mensen en machines aan het werk te krijgen. Dat is nu precies omgekeerd, want nu is er meer werk dan er mensen zijn, constateert directeur Kees van den Berg. “Maar het draait nu ook om het snel en eenvoudig communiceren tussen bedrijven. Dat werkt, omdat wij een systeem hebben waarop mensen kunnen vertrouwen.”
Deelnemers aan Entreeding, een groep die directeur Kees van den Berg graag omschrijft als een community, hebben dagelijks de mogelijkheid om de vraag naar een machine - al dan niet met machinist - online te zetten. Andersom hebben de leden de mogelijkheid om machines en mensen aan te bieden als er tijdelijk geen werk voor is. Toen het bedrijf begon, was er vaak nog meer aanbod dan vraag. Dat is nu wel veranderd, ziet Van den Berg. “Al vijf jaar zien we in ons systeem het tekort aan machinisten terug.” Sinds oprichter en loonwerkerszoon John Bosch Entreeding in 2017 verkocht aan Internet Service Nederland (ISN.nl) vinden alle activiteiten plaats vanuit een modern kantoor in Zoetermeer. “De klanten hebben daar waarschijnlijk niets van gemerkt”, zegt directeur Kees van den Berg. “Dat was ook de bedoeling, want ons doel was om dit zeer succesvolle platform zo geruisloos mogelijk te migreren, zonder dat de leden hier enige hinder van zouden ondervinden.”
Toch is er natuurlijk wel wat veranderd. De programmatuur is flink onderhanden genomen en voor de leden zijn er verschillende functies bij gekomen, zoals het beschikbaar stellen van machines op de locatie waar die zich op dat moment bevinden. Ook de verkooptool is uitgebreid. Materieel en grondstoffen kunnen nu ook met één druk op de knop worden aangeboden op Marktplaats.nl, Machinetrack.nl en Agritrader. Ook de tariefstructuur is flink vereenvoudigd. Waar vroeger voor elke dienst een apart bedrag werd gerekend, zit het meeste nu gewoon in het lidmaatschap. Zelfs een eenvoudige website zit in het abonnement dat bedrijven afsluiten. De krapte aan personeel is nu voor Entreeding reden om terughoudend te zijn bij het toelaten van nieuwe bedrijven, zeker als het gaat om bedrijven die vooral werk aan te bieden hebben in een gebied waar al veel vraag is naar uitvoerders. “We willen vraag en aanbod zo dicht mogelijk bij VENT & VISIE elkaar houden om succesvol te blijven. Dat platform is namelijk niets waard als we alleen maar bedrijven zouden hebben die vragen om mensen en machines en deze nooit kunnen worden ingevuld en andersom.
Het is de reden dat het voor bijvoorbeeld zzp’ers gemakkelijker is om aan te sluiten, juist omdat zij veel gaatjes kunnen vullen. “We kijken echter ook naar wat iemand te bieden heeft. Kom je met een maaiboot terwijl er in de regio al veel aanbieders zijn, dan kijken we eerst of er voldoende vraag is. Dan gaan bestaande leden namelijk voor.” Voor de ongeveer duizend aangesloten bedrijven is Entreeding inmiddels onmisbaar, denkt Van den Berg. “Veel planners bellen helemaal niet meer. Die zetten aan het eind van de dag hun vraag online en volstaan daarmee, juist omdat ze weten dat hun collega’s op dezelfde manier werken. Dat is heel wat anders dan vroeger, toen ze aan het eind van de dag soms vele telefoontjes moesten doen om de planning rond te krijgen.” Wat hem de eerste jaren wel heeft verbaasd, is dat de manier van werken bij bedrijven zo simpel en rechtlijnig is. “Wij dachten bij het nadenken over nieuwe opties dat het handig zou zijn om bijvoorbeeld een automatische bevestiging te sturen als een werk was aangenomen. Daar bleek geen enkele belangstelling voor. Toen ik vroeg waarom, want dat gebeurt toch bij heel veel bedrijven, was het antwoord simpel: ‘Als wij een afspraak hebben, weten we dat de machine op de afgesproken tijd op de juiste plaats is. In deze bedrijfstak is het nog gewoon een man een man, een woord een woord. Doe je het niet, dan ben je gewoon het werk kwijt.”
In de loop van de jaren is het systeem wel verder geperfectioneerd. Zo is het mogelijk om subgroepen te maken. Dit houdt in dat bedrijven die veel samenwerken binnen Entreeding hun eigen groep hebben. Daarbinnen worden dan vraag en aanbod op elkaar afgestemd. “Voor hen is dat enorm handig, want vaak hebben ze ook al afspraken over de tarieven en de manier van werken. Op die manier nemen we ze enorm veel werk uit handen.” Uiteraard is er ook een (web)app waarin vraag en aanbod ook terug te vinden zijn. Daarmee kan elke planner, of hij nu op kantoor zit of op de machine, gebruik maken van het systeem. Het succes is volgens Van den Berg ook te danken aan de strenge regels die in de software ingebakken zitten. “Bij ons moet je elke vraag en elk aanbod twee keer per dag activeren als ze nog niet vervuld zijn. Daardoor is wat er bij ons op de website staat altijd actueel. Natuurlijk krijgen we regelmatig vragen waarom dat nodig is, maar op die manier voorkom je teleurstellingen. Het verwijderen van een vraag of aanbod is namelijk iets wat altijd wordt vergeten als je het zelf moet doen. Dan ben je blij dat je vraag is vervuld en ga je verder met andere zaken en blijft het staan, met als gevolg nog dagen telefoontjes van bedrijven die wel werk zoeken en daarna te horen krijgen dat het werk al is gedaan. Dan heb je twee ontevreden klanten, want de een krijgt onnodige telefoontjes en de ander baalt dat hij opnieuw moet gaan zoeken.”
Voor wie eraan gewend is, vormt het ook geen probleem, weet Van den Berg. “Het is uiteindelijk gewoon een schuifje omzetten in de app of op de website, iets wat je ook op elk moment van de dag kunt doen.” In dat actueel houden zit volgens hem ook het verschil met andere aanbieders van vergelijkbare software. “Die geven wel een overzicht van het beschikbare materieel, maar je weet nooit of de vraag al is beantwoord of niet.” Entreeding werkt wel aan een systeem om machines ook meer lokaal aan te bieden. Dat is vooral van belang voor bijzondere machines die bijvoorbeeld een halve week verder van huis aan het werk zijn. “Dan kun je ook lokaal aanbieden dat je machine beschikbaar is. Dat kan transport voorkomen en daarmee bespaar je niet alleen kosten, maar ook CO2.” Van den Berg is er vooral trots op dat ze er met Entreeding in zijn geslaagd om een echte community te realiseren. “Door het aan elkaar koppelen van bedrijven benutten we de mogelijkheden van de automatisering optimaal en het scheelt bedrijven enorm veel tijd en geld”, zegt hij. Door het relatief lage jaarbedrag van € 950,- voor bedrijven met personeel en € 490,- voor zzp’ers zijn er ook nauwelijks bedrijven die hun lidmaatschapskosten er niet uithalen. Entreeding.com is daarom volgens hem in Nederland en België al twee decennia de grootste community als het gaat om het samenbrengen van vraag en aanbod van werk, machines en mensen in de GWW-branche.
WIE IS KEES VAN DEN BERG
Kees van den Berg is directeur van Entreeding, het platform waar vraag en aanbod van mensen en machines bij elkaar worden gebracht. Inmiddels zijn ongeveer duizend cumelabedrijven aangesloten. In België opereert Entreeding.com onder de naam Wegenbouw.be. In de grensstreek zien bedrijven ook het aanbod of de vraag uit beide landen
Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2024 Entreeding.com | Disclaimer