Griffioen Wassenaar introduceert nieuwe inheems beplantingsconcept

Gepubliceerd op 07-10-2024 08:30

Na GreentoColour nu ook Living Landscape: ecologisch beplantingsconcept voor openbaar groen

Op de Vakbeurs Openbare Ruimte introduceerde Vasteplantenkwekerij Griffioen Wassenaar uit Boskoop een nieuw beplantingsconcept: Living Landscape. Dit concept is ontwikkeld naast het alom bekende GreentoColour-concept. Living Landscape bestaat voor minimaal 70% tot wel 90% uit inheemse beplanting. Het belangrijkste doel van Living Landscape is het bevorderen van de lokale biodiversiteit met een natuurlijke uitstraling, terwijl GreentoColour zich voornamelijk richt op het toevoegen van kleur.

Het Living Landscape concept onderscheidt zich door een sterke focus op inheemse plantensoorten. 70 tot 90% van de beplanting bestaat uit soorten die de afgelopen eeuwen van nature in Nederland voorkomen en ecologisch inpasbaar zijn in een bebouwde omgeving. De overige 10 tot 30% zijn soorten en cultivars waarmee Griffioen praktische problemen als strooizout ondervangt.

Ecologisch én esthetisch verantwoord

In tegenstelling tot traditionele, gemengde bloemenweides, met daarin ook vaak één- en tweejarigen, werkt Living Landscape met zorgvuldig ontworpen kleurvlakken. Dit levert een meer gestructureerde en visueel aantrekkelijke uitstraling op, terwijl het ook praktischer is voor onderhoud en beheer. De snel volle en bloeiende beplanting beperkt onkruiddruk, zwerfafval en ontmoedigt om door het plantvak heen te lopen.

In tegenstelling tot traditionele, gemengde bloemenweides, met daarin ook vaak één- en tweejarigen, werkt Living Landscape met zorgvuldig ontworpen kleurvlakken

Totaalconcept

Het Living Landscape concept start met een gedegen analyse van de uitgangssituatie, waarbij voor de bodemsituatie een grondmonster wordt genomen. Op basis van deze bevindingen, samen met de wensen van de klant en de lokale geografie, ontwikkelt Griffioen een beplantingsplan. De bodemverbetering wordt gerealiseerd door middel van optimalisatie in plaats van vervanging. Dit verlaagt de kosten, verhoogt de snelheid en maakt het project duurzamer. Vervolgens gebruikt Griffioen voor de aanplant circa negen P11-planten per vierkante meter, wat zorgt voor een dichte en snelle invulling van het plantvak.

Een belangrijk aspect van Living Landscape is de flexibiliteit van het onderhoud: afhankelijk van de gewenste mate van sturing kan het onderhoudsniveau worden aangepast, variërend van licht (voor een natuurlijke ontwikkeling) tot gebruikelijk (voor meer behoud van het oorspronkelijk ontwerp). Griffioen begeleidt bij het opstellen van een onderhoudsplan en biedt onderhoudsaanbevelingen op basis van een jaarlijks consult in de drie jaar na de oplevering van het project.

Mens, flora en fauna

Naast de standaard beplantings- en onderhoudsdiensten biedt Griffioen optionele diensten zoals bewonersvoorlichting via informatieborden, jaarlijks onderhoudsadvies, en zelfs het plaatsen van bijenhotels. Met de bijbehorende insectentelling met impactrapportage maakt partnerorganisatie Bee Grateful het effect van de beplantingsvakken op termijn inzichtelijk. Deze extra's versterken de betrokkenheid van de lokale gemeenschap en dragen bij aan een hogere, meetbare ecologische waarde.

Griffioen begeleidt bij het opstellen van een onderhoudsplan en biedt onderhoudsaanbevelingen op basis van een jaarlijks consult in de drie jaar na de oplevering van het project

 

Demodagen 8 en 17 oktober op proeftuin

Griffioen Wassenaar organiseert voor gemeentelijk groenmedewerkers en andere professionals twee presentaties op haar proeftuin. In een drie uur durend programma wordt een lunch gecombineerd met een uitgebreide conceptuitleg, waarna de proeflocatie met een volwassen Living Landscape beplanting wordt bezocht. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden.

Bron: www.stad-en-groen.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!