Verstelbare wielen voor verschillende werkbreedtes

Gepubliceerd op 26-02-2024 08:30

Op een New Holland T7.300 toont Gruva Techniek haar nieuwe wielsystemen en is daarmee op de Agritechnica in Hannover een ware blikvanger. Gruva heeft de trekker voorzien van Vari-Quick verstelbare wielen, waardoor het voor een eindgebruiker mogelijk wordt om meerdere sporen te berijden met de smalle cultuurbanden.

De cultuurwielen staan doorgaans op een spoor van anderhalve meter. Met Vari-Quick wordt het mogelijk om binnen afzienbare tijd te wisselen naar een smallere of bredere werkbreedte. Wanneer de gebruiker van spoorbreedte wil veranderen, demonteert die eenvoudig het wiel van de schijf en wordt deze aan de andere zijde van de trekker weer gemonteerd, zonder te draaien of te keren.

De speciaal ontworpen Vari-Quick wielschijf blijft op de as gemonteerd en doet daarmee ook dienst als asverbreder of asversmaller. “Je schroeft het rechterwiel er af en je plaatst die naar links en het linkerwiel gaat naar rechts. Hierdoor is het mogelijk om op 2,25 meter te gaan rijden”, legt salesmanager Toni Dierings van Gruva uit. “Zo kun je snel en eenvoudig wisselen tussen bijvoorbeeld aardappelen en suikerbieten.

Vari-Quick schijven

De Vari-Quick schijven creëren de benodigde nieuwe ‘asbreedte’ precies tussen de beide sporen in.” De oplossing oogt vrij simpel. Dankzij de speciaal ontworpen Vari-Quick centreerbouten wordt een perfecte centrering van het wiel gegarandeerd, door de nauwkeurige centrering van de twaalf wielbouten. Ook Gruva’s Vari-Quick centreerbouten zijn uitwisselbaar en om te draaien. In het geval van de New Holland-trekker moesten de binnenplaten van het setje worden vervangen, maar in principe kan dezelfde wielset worden gebruikt.

“Omdat de wielset verbonden is met een vaste bus, is draaien geen enkel probleem.” Het wielsysteem heeft een vrijloop met een losse draaikrans, waardoor de wielen vrij van elkaar kunnen bewegen. Het geheel is open, waardoor de onderdelen goed bereikbaar zijn, om onder andere de naafbouten na te trekken. “Er komt veel kracht op de buitenste wielen, dus een goede montage is van groot belang.”

Internationale ambities

Gruva Techniek heeft Vari-Quick al op verschillende machines in Nederland en België gemonteerd. Met de aanwezigheid op de Agritechnica onderstreept de ontwikkelaar uit Cadzand haar internationale ambities. “Er zijn ook aanvragen uit Duitsland”, weet Dierings te vertellen. “Ook op de Agritechnica hadden we veel bekijks.” De New Holland is uitgevoerd met een compleet pakket. Daarbij horen ook het Agribrink luchtdrukwisselsysteem via Zuidwest Banden en een set VF-banden.

Triple Trac-systeem

Een andere blikvanger op de Agritechnica-stand van Gruva is het Triple Trac-systeem. Deze is als test gemonteerd onder een Fendt 1050 Vario. “Met de originele banden kreeg deze loonwerker het vermogen van deze machine niet op de grond. Het kostte veel te veel brandstof. Er was een dubbelluchtsysteem met 480/95/54-banden op gemonteerd. We hebben er een tussenbus op gemonteerd. Die is zo gemonteerd dat de Fendt zijn eigen gewicht goed in trekkracht om kan zetten. Met een derde dubbelluchtwiel resulteert dit in een brandstofbesparing van vijftien tot twintig procent. Bovendien is er veel minder slip.”

Bron: www.deloonwerker.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!