Robotisering neemt de komende jaren een vlucht. Dat is een ding wat zeker is. Maar iedere situatie is anders en met één robot los je niet alles op. Welke technieken zijn er beschikbaar en wat past op uw bedrijf? In het Paviljoen Autonome AgroTechniek wordt u meegenomen langs oplossingen die in de nabije toekomst wellicht ook uw machinepark aanvullen.
Bij robotisering dacht menigeen tot een paar jaar terug aan een robot die bliep-bliep zegt. Maar die tijd is allang voorbij. Op de Nederlandse velden zijn steeds meer geavanceerde autonoom werkende machines en werktuigen te zien. Denk aan taakgerichte autonome oplossingen, zoals robots die alleen kunnen zaaien of wieden, of aan generieke oplossingen. Bijvoorbeeld een zelfrijdende machine met een driepuntshef. De meest in het oog springende oplossingen vindt u terug op AgroTechniek Holland in het Paviljoen Autonome AgroTechniek van Fedecom.
De keuze van de beursorganisatie om deze editie van AgroTechniek Holland voor een paviljoen met Autonome AgroTechniek te kiezen is gelegen in het feit dat Fedecom aan deze nieuwe manier van telen enorme waarde toekent voor nu en in de toekomst.
Fedecom heeft Corné Rispens gevraagd om dit paviljoen te begeleiden met zijn kennis en kunde en als contentprovider en woordvoerder op te treden vanwege zijn agrarische achtergrond, ervaring in de IT en zijn huidige bedrijfsactiviteiten inzake robotisering en autonome techniek.
Dat wat op het paviljoen wordt gepresenteerd, kan u alvast een zetje in de goede richting geven als het gaat om keuzes voor robotisering. In dit paviljoen zijn negen aanbieders van autonome techniek geselecteerd die met elk hun eigen oplossingen (te land, ter zee en in de lucht) een complementair en zeer realistisch toekomstbeeld schetsen voor de landbouw.
Dit gaat van zelfrijdende werktuigdragers tot technieken als geautomatiseerde druppelirrigatie, zelf-controlerende mechanische en/of elektrische onkruidbestrijding, en drone-toepassingen voor zaaien. Eén ding hebben de gepresenteerde technieken allemaal gemeen: ze hebben zich in de praktijk reeds bewezen.
“De vraag is dus niet of het wel of niet werkt, maar de vraag is: is het toepasbaar op mijn bedrijf? Wat verandert er in het landschap om u heen? Wat kan robotisering daarin betekenen? Daarover gaan we graag het gesprek aan”, vertelt Corné Rispens. “Maar ook over meer praktische zaken zullen we het hebben. Kun je bijvoorbeeld meerdere robots tegelijk inzetten? Dat zou ook interessant zijn voor loonwerkers. En kun je autonoom werken combineren met andere werkzaamheden. Is het bijvoorbeeld mogelijk een robot het land laten klaarmaken terwijl je zelf aan het zaaien bent? Dat zijn van die dingen waar we het met elkaar over kunnen hebben op de beurs.”
Rispens benadrukt dat er ruime keuze is in robotiseringsoplossingen. “Het is echter de kunst om voor de juiste oplossing te kiezen. Vergelijk het met een gereedschapskist. Eerst had je alleen de platte schroevendraaier en de sterschroevendraaier. Later kwam daar de inbus bij en de torx. In welke omstandigheden komt welke oplossing het beste tot zijn recht? Het is de kunst om daar de juist keuzes in te maken en daar willen we mee helpen.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Ducksize
Bron: www.deloonwerker.nl
BronWekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2024 Entreeding.com | Disclaimer