Bobcat aanbouwdelen maken Bobcat machines veelzijdig inzetbaar

Gepubliceerd op 14-10-2024 08:30

Bobcat ontwikkelt een compleet programma van 120 aanbouwdelen.

Het belangrijkste doel van Bobcat is om klanten in staat te stellen hun werk snel en efficiënt uit te voeren. Daarom biedt het bedrijf niet alleen een steeds groter assortiment compacte machines aan, maar ook een programma van zo’n 120 aanbouwdelen. De Bobcat-machines zijn ontworpen als universele werktuigdragers en zorgt ervoor dat bedrijven in principe al het werk met slechts één machine kunnen uitvoeren. Waarbij de Bobcat zelf in principe slechts een werktuigdrager is maar de aanbouwdelen in combinatie met de machine het werk maken. Het vermogen, de koppelsystemen, de hydraulica en het Attachment Control Device (ACD) zijn allemaal bedoeld om aanbouwdelen nauwkeurig te bedienen en aanbouwdelen snel te kunnen wisselen. Bobcat streeft naar een compleet aanbod aanbouwdelen, zodat de gebruikers met één en dezelfde machine zoveel mogelijk verschillende taken kunnen uitvoeren. Vooral voor bedrijven die veel verschillende werkzaamheden uitvoeren zijn aanbouwdelen ook uit financieel oogpunt aantrekkelijk.

“Bobcat heeft een van de meest uitgebreide programma’s met aanbouwdelen. Onze machines zijn ontworpen als werktuigdragers, zodat je met die aanbouwdelen alle veel voorkomende werkzaamheden in de bouw, de groenvoorziening, landbouw, sloop, recycling en materiaalverwerking kunt uitvoeren”, legt Katinka Kincses, productmanager Attachments bij Bobcat EMEA, uit. “Je moet echter wel goed kijken, welke machine je aanschaft. Een schranklader is bijvoorbeeld krachtig en wendbaar, maar als je de bodem niet wilt verstoren bij je werk, kun je beter een rupslader gebruiken. Het vermogen is eveneens belangrijk. Als je wilt werken met een boomfrees, een sleuvenfrees of een sneeuwruimer, moet je een krachtige machine hebben. Als je snel moet kunnen rijden, is een schranklader minder geschikt dan een compacte wiellader. Als hefhoogte en bereik belangrijk zijn, is een compacte wiellader of een verreiker de betere keuze. Een ander voordeel van deze machines is, dat de bestuurder hoger zit en dus een beter zicht heeft op het werkterrein.”

Kincses raadt klanten aan, alleen een gespecialiseerde machine te kopen als zij daarmee de hele dag hetzelfde, specifieke werk doen. “Voor het onderhoud van een golfbaan is een zitmaaier een goede investering. Voor divers werk is een machine met meerdere mogelijkheden een verstandiger aanschaf, omdat je meer werkzaamheden en projecten aankunt, het hele jaar door kunt werken en de machine dus beter benut. We zien vaak dat een nieuwe klant in eerste instantie een machine met drie of vier aanbouwdelen koopt en er later nog een paar bijkoopt, zodat hij meer werk met dezelfde machine kan doen.”

Programma met 120 aanbouwdelen

Als een klant eenmaal een machine uitgekozen heeft, kan hij kiezen uit een assortiment van meer dan 120 Bobcat-aanbouwdelen. Voor het gemak heeft Bobcat de aanbouwdelen ingedeeld op basis van de toepassing: sloop, bouw, wegwerkzaamheden, groenvoorziening, bosbouw, landbouw en materiaalverwerking. Vooral de assortimenten voor wegwerkzaamheden en groenvoorziening is erg uitgebreid. De meeste aanbouwdelen zoals bakken, grijpers, klemmen, palletvorken, vegers, dozerbladen, graders, harken, klepelmaaiers, sleuvengravers, boren en sloophamers zijn geschikt voor veelvoorkomende werkzaamheden. Daarnaast zijn er specialistische aanbouwdelen leverbaar zoals trilwalsen, betonmolens, betonmengbakken, asfaltfrezen, hogedrukreinigers, werkplatforms, takkenversnipperaars en zelfs boomverplanters.

Attachment Control Device

Bobcat heeft de machines en aanbouwdelen voorzien van geïntegreerde functionaliteit, zodat ze beter op elkaar aansluiten en gemakkelijker te bedienen zijn. “Ons eigen Bob-Tach-systeem voor het koppelen van aanbouwdelen is de standaard in de sector”, zegt Kincses. “Daarnaast is het hydraulische Power Bob-Tach-systeem leverbaar, waarmee de bestuurder aanbouwdelen die niet hydraulisch worden bediend aan en af kan koppelen zonder uit de cabine te stappen. Een andere nuttige en productiviteitsverhogende functie is de snelheidsregeling, waarmee de rijsnelheid onafhankelijk van de bediening van het aanbouwdeel geregeld kan worden.

In de aanbouwdelen is het Attachment Control Device ingebouwd. Dit is een CANbus-systeem voor de communicatie tussen de machine en het aanbouwdeel. Dankzij het ACD herkent de machine het aanbouwdeel en worden automatisch de instellingen voor onder meer de joystick en de hydraulica aangepast. Op het display in de machine kan de bestuurder de instellingen wijzigen en gegevens aflezen zoals de bedrijfsuren, prestaties en status van het aanbouwdeel. Als de bestuurder de machine bestuurt met de afstandsbediening, zijn automatisch ook alle functies voor bediening van het aanbouwdeel beschikbaar.

Bobcat met Bobcat

Katinka Kincses adviseert klanten om op hun Bobcat-machines Bobcat-aandelen te gebruiken: “Onze machines en aanbouwdelen zijn optimaal op elkaar afgestemd en getest. Je kunt er bijvoorbeeld op vertrouwen dat de software van het aanbouwdeel altijd up-to-date is en alle functies kunnen worden bediend met de besturing in de cabine. Ook weet je zeker, dat het hydraulische systeem op het aanbouwdeel berekend is en dat je alle functies van het aanbouwdeel kunt gebruiken. Bobcat lost bovendien alle technische problemen binnen de garantietermijn op. Je zit dan niet tussen de leverancier van de machine en die van het aanbouwdeel, die bij problemen naar elkaar wijzen.”

“Een goed voorbeeld van de afstemming van machine en aanbouwdeel op elkaar is de combinatie van de nieuwe boomfrees FRC 200XT en de moderne laders S86 en T86. Om met zulke krachtige werktuigen te kunnen werken, bieden deze machines optioneel een High Flow- en een Super Flow-functie. Daarmee wordt het standaarddebiet van de hulphydrauliek vergroot van 87 l/min tot 138 l/min of zelfs 159 l/min. Voor werk met de boomfrees moet ook een speciale, gebruiksklare bosbouwkit op de lader worden geïnstalleerd, die de motor, machine, koppelingen en de bestuurder beschermt.”

Productontwikkeling

Als productmanager Attachments is Katinka Kincses verantwoordelijk voor ontwikkeling, marketing, aanvullende services en trainingen voor de aanbouwdelen. “Ik zie mijn afdeling als de stem van de klant. Wij brengen zijn wensen in kaart en doen onderzoek om nieuwe aanbouwdelen en functies te ontwikkelen. We zien op dit moment twee belangrijke trends. Ten eerste worden werklocaties steeds kleiner, waardoor de vraag naar compacte machines en compacte aanbouwdelen toeneemt. Daarnaast komt er steeds meer nadruk op gebruiksgemak te liggen.

Veel bedrijven kampen met een tekort aan personeel en zoeken dus alternatieven voor menskracht. Om de productiviteit op peil te houden, moeten ook jonge, onervaren werknemers de machines en aanbouwdelen zonder uitgebreide training kunnen bedienen. Ook verdere automatisering is een oplossing. Neem nou de moderne graders. Daar zit zoveel technologie in dat de machine het werk bijna autonoom uitvoert. Deze trends bepalen voor een groot deel de richting, waarin we met de productontwikkeling opgaan.”

Bron: www.bouwmaterieelbenelux.com

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!