Negentig jaar innoveren en excelleren

Gepubliceerd op 05-10-2020 16:58

2020 is weliswaar een jaar waarin men wereldwijd voor ongekende uitdagingen staat, maar het is ook een jaar waarin Kobelco Construction Machinery (KCM) iets te vieren heeft. In 1930, nu 90 jaar geleden, produceerde de fabrikant namelijk de eerste Japanse elektrische mijnbouwshovel, een innovatie die van aanzienlijke invloed zou blijken op zowel het bedrijf als de wereldwijde bouwsector.

Het succes van Kobelco kan grotendeels worden toegeschreven aan de ongeëvenaarde reputatie van de Japanse fabrikant als bouwer van sterke, onderhoudsarme machines met een lange levensduur die opgewassen zijn tegen de zwaarste omstandigheden. Al 90 jaar is kwaliteit dé prioriteit van Kobelco. Van deze filosofie is nooit afgeweken, ondanks de continu veranderende en steeds lastiger wordende economische situatie.

 

Kobelco - de beginjaren

 Vanaf de ontwikkeling van de eerste elektrische mijnbouwshovel en de introductie van de eerste hydraulische machine, wordt de geschiedenis van Kobelco gekenmerkt door veel ‘primeurs’.

In 1930 creëerde Kobelco de eerste elektrische mijnbouwshovel van Japan. Hiermee werd de weg gebaand voor alle toekomstige bouwmachines van Kobelco en de toon gezet voor decennia aan ontwikkeling van nieuwe technologieën.

In 1960 voltooide Kobelco de fabriek in Okubo en werd gestart met de productie van bouwmachines. De fabriek bestaat nog steeds; Kobelco bouwt er nu kranen. Het is een van de vier fabrieken van Kobelco in Japan.

In 1967 werd de eerste hydraulische graafmachine op rupsbanden geproduceerd op basis van door Kobelco zelf ontwikkelde technologie. Deze H208 luidde 40 jaar aan innovatie door Kobelco in met de introductie van de SK-New MARKII-serie hydraulische graafmachines (1987), de Acera-serie hydraulische graafmachines voor stedelijke gebieden (1989) en de Beetle-serie minigraafmachines met korte zwenkradius achter (1996).

 

Kobelco vandaag

De afgelopen twintig jaar is Kobelco een van de koplopers gebleven in graafmachinetechnologie. De hi-tech fabriek in Itsukaichi speelt nu een belangrijke rol als het centrum voor productie van Kobelco-graafmachines en ontwikkeling van geavanceerde technologie.

Een van de belangrijkste innovaties van Kobelco tot nu toe is de ontwikkeling van hybride technologie. In 1999 was Kobelco de eerste grote graafmachinefabrikant die startte met de ontwikkeling van deze technologie. Die vooruitziende blik leidde tot de onthulling van een hybride graafmachine (HE-01) in 2007, gevolgd door de hybride graafmachine 80H (8-ton klasse) in 2010. In de vraag naar een hybride machine in een grotere categorie werd voorzien met de SK200H-9, de eerste hybride graafmachine in de 20-ton klasse van Kobelco, voor de SK210HLC-10 werd geïntroduceerd in 2017, de eerste hybride graafmachine ter wereld die gebruikmaakte van lithium-iontechnologie.

Tegenwoordig staat Kobelco ook synoniem voor slooptechnologie. De fabrikant heeft zich een reputatie eigen gemaakt als marktleider in sloopapparatuur in Japan en bouwde in 2006 zelfs de voor die tijd hoogste sloopmachine voor gebouwen (SK3500D) ter wereld. De productontwikkelingsteams van Kobelco zochten echter een manier om de productiviteit op sloopterreinen te maximaliseren. Ze ontwikkelden daarom een machine met een multifunctionele basisgiek waaraan verschillende uitrustingsstukken konden worden bevestigd, zodat één machine kon worden aangepast aan meerdere specificaties. De sloopmachines SK350DLC-10, SK400DLC-10 en SK550DLC-10 zijn alle drie uitgerust met het bewezen NEXT-systeem van Kobelco voor het slopen van constructies op grote hoogte én funderingen. De machinist kan hierdoor uitrustingsstukken ter plekke wisselen en op meerdere hoogten werken met de machine.

In 2007 bracht Kobelco een hydraulische graafmachine met korte zwenkradius achter op de markt die was uitgerust met een nieuw Integrated Noise & Dust Reduction (iNDr) koelsysteem. Deze superieure methode voor geluidsonderdrukking staat voor weinig geluid, uitzonderlijke motorkoeling, grotere betrouwbaarheid, minimale stilstand van de machine en een comfortabele werkomgeving voor de machinist. De innovatieve technologie wordt inmiddels toegepast op veel mini-, midi- en medium graafmachines. Vandaag de dag is Kobelco wereldwijd actief in 200 landen met bijna 8000 medewerkers.

Yoshinori Onoe, president en CEO van Kobelco Construction Machinery Co., Ltd.: “Sinds we 90 jaar geleden in 1930 onze eerste grote elektrische shovel in Japan produceerden zijn we een breed aanbod aan producten blijven produceren om te voldoen aan de vraag van klanten. Dat doen we door ons aan te passen aan onze omgeving en nieuwe technologieën te ontwikkelen. Deze praktische benadering zat altijd al in ons DNA - we streven er continu naar een bedrijf te zijn dat klanten tevreden stelt door altijd nieuwe en innovatieve oplossingen te bieden.”

 

Kobelco in Europa

Een belangrijke mijlpaal voor Kobelco in het afgelopen decennium was het opnieuw vestigen van het hoofdkantoor van Kobelco Construction Machinery Europe B.V. (KCME) in Almere, Nederland, in 2013. De afgelopen zeven jaar is vanuit deze belangrijke locatie efficiënt en proactief service en volledige aftersalesondersteuning verleend aan Europese klanten via 64 dealers en 270 verkooppunten in 60 landen.

Van de infrastructuur van de moedermaatschappij van Kobelco tot de bouwmachines en het aftersalesnetwerk, alles aan Kobelco is gebouwd om lang mee te gaan. Deze belangrijke boodschap is de voornaamste aanjager van Kobelco's groei in Europa en is terug te vinden in de solide, in Japan geproduceerde machines, het uitgebreide netwerk van betrouwbare, erkende dealers en de efficiënte onderdelendistributie en serviceverlening. Het belang dat KCME hecht aan de Europese markt wordt onderstreept door de deelname aan belangrijke Europese evenementen zoals BAUMA, Intermat, SaMoTer en dealersupportactiviteiten.

Makoto Kato, managing director bij KCME: “Europa is een zeer belangrijke regio voor Kobelco. Sinds we ons daar in 2013 opnieuw vestigden in Almere hebben we hard gewerkt aan het opbouwen van een sterk en succesvol bedrijf. We zijn erg trots op wat we allemaal hebben bereikt in de afgelopen zeven jaar.

“Kobelco kan bogen op een sterke merkgeschiedenis en betrouwbare producten. Ons assortiment bestaat nu uit een aanzienlijk aantal machines, van de kleinste SK08 minigraafmachine tot de grootste SK850LC voor graaf- en sloopwerkzaamheden, bosaanleg, grondverzet en nutsvoorzieningen. Een belangrijk deel van ons werk bestaat echter uit het ontwikkelen van productieve samenwerkingsverbanden met ons dealernetwerk. We zijn dan ook erg blij dat we kunnen vertrouwen op zo'n toegewijd team bedrijfsmanagers en dealers voor het onder de aandacht brengen van het merk Kobelco.”

Michel Wierts is verantwoordelijk voor het dealernetwerk van Kobelco in West-Europa: “Veel van onze dealers steunen het Kobelco-merk sinds we in 2013 terugkeerden in Europa. Dat zijn onder andere Entrack en Beck in Noorwegen, Kemp en De Bruycker in de Benelux en Molson en McSharry in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. We zijn er trots op dat deze dealers met ons meegroeien, bestaande klanten beter bedienen en de toenemende vraag naar Kobelco-machines in goede banen leiden.”

Jean-Philippe Delion is business manager bij Kobelco voor de Franse regio's: “Van negen verkochte machines in 2013 tot een beoogde 900 in 2020 ter ere van het 90-jarig jubileum van Kobelco - de groei van ons Franse dealernetwerk is duidelijk zichtbaar!”

Hanns Renz is business manager bij Kobelco voor Duitsland: “De eerste nieuwe Kobelco-graafmachines voor Europa arriveerden in 2013 en ik denk dat we met trots kunnen terugkijken op wat onze dealers hebben bereikt. Europese klanten mogen dan wel bekend staan als de meest veeleisende ter wereld, maar met Kobelco's continue innovaties en Japanse expertise zullen we koploper blijven binnen de sector.”

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!