Dag van de Wegenbouw en Burgerlijke Bouwkunde op Matexpo 2021, een voorbeschouwing

Gepubliceerd op 26-08-2021 14:25

Van 8 tot 12 september is het opnieuw tijd voor Matexpo. De vakbeurs in Kortrijk Xpo presenteert meer dan 340 exposanten, goed voor 1.500 merken, verspreid over ruim 135.000 vierkante meter expositieruimte. De meer dan 40.000 verwachte bezoekers zullen er ongetwijfeld weer heel wat ervaringen en waardevolle kennismakingen hebben. Al kijken wij vooral uit naar de ‘Dag van de Wegenbouw en Burgerlijke Bouwkunde’ op donderdag 9 september. We blikken alvast even vooruit.

Matexpo is ondertussen al aan zijn 39e editie toe. De bouwsector is een van de belangrijkste economische sectoren van ons land en deze bouwmaterieelbeurs is dan ook jaar na jaar een groot succes. Zoals steeds is er aandacht voor bouw, burgerlijke bouwkunde, recycling, goederenbehandeling, industrie en zo meer. Natuurlijk kan ook de wegenbouw niet ontbreken op Matexpo. Meer nog: gezien de belangrijke plek van de infrastructuurwerken in de bouwsector wordt er een volledige dag aan gewijd.

FOCUS OP DE INFRASECTOR

“We zijn zeer verheugd dat Matexpo opnieuw kan plaatsvinden”, zegt Gregror Olszweki, directeur van Matexpo.  “Uiteraard zullen we het nodige doen om de maatregelen die op dat moment gelden te respecteren en toe te passen. De beurs vindt vooral buiten plaats waardoor de deuren naar de binnenhallen open staan om zo verbintenis te creëren en dit jaar ook voldoende ventilatie te voorzien. We kijken er naar uit om opnieuw de volledige bouwsector samen te brengen.  Bezoekers en  professionals  ontdekken  hier  een gevarieerd  aanbod  aan  bouwmachines,  bouw- en  hijskranen,  werfvoertuigen,  bouwmaterieel,  gespecialiseerde technieken,  stellingen,  bekistingen, werfuitrustingen,  enzovoort.” 

Johan  Verhelst, voorzitter  MATEXPO, beaamt: “Een beurs organiseren in deze tijden, het is geen evidentie. Door  het enthousiasme van onze trouwe en nieuwe exposanten, is zowat elk  vierkante centimeter  van de beschikbare ruimte intussen  verhuurd. Dat duidt op de grote behoefte om weer deel  te nemen aan beurzen, om klanten te zien, om te netwerken. Dat zien  we trouwens ook aan de registraties van bezoekers. Die is geboomd. Iedereen heeft er enorm  veel zin in.”

DE DAG IN VOGELVLUCHT

Naar goede gewoon is een dag op Matexpo stevig gevuld, ook donderdag 9 september.  We lichten alvast enkele tipjes  van de sluier, zodat je  weet  wat je kan en mag  verwachten. Het belooft alvast opnieuw  boeiend te  worden.

8.30 – 10 UUR:  Ontbijtsessie ‘Errata en aanvullingen Standaardbestek 250 versie 4.1’ georganiseerd door VlaWeBo

10  TOT 12 UUR:  EUPAVE en FEBELCEM over  offset concrete paving FEBELCEM, de Federatie  van de Belgische Cementnijverheid, en EUPAVE, de European Concrete Paving Association, gaan dieper  in op ‘offset concrete paving’. Dat is de aanleg  van betonnen constructies met een glijbekistingsmachine  waarbij de mal  zich buiten het gabarit  van de machine bevindt. Deze techniek leent zich prima  voor  lijnvormige elementen zoals boordstenen, kantstroken, watergreppels en afschermende constructies. Ook  wandel- en fietspaden kunnen aangelegd  worden met ‘offset concrete paving’. Machinebouwers Gomaco,  Wirtgen en Power Curbers lichten de mogelijkheden  van hun glijbekistingsmachines toe. Daarnaast  verdiepen de sprekers zich op de vereiste betonsamenstelling en de geldende certificatie in Vlaanderen.

10 – 12 UUR:  Tedewest over  ‘Trends voor  openbare besturen’ Tijdens hun seminarie stelt  TEDEWEST vzw,  de vereniging voor diensthoofden technische diensten  van lokale besturen in  West-Vlaanderen, de laatste nieuwigheden in hun segment  voor. Danny Van Parys van PMG, journalist en juryvoorzitter  van de ‘Awards for  Green, Safety and Innovation’  neemt je mee doorheen de trends in materieel voor openbare besturen. Het seminarie gaat door  in het Meeting Center.

12.15 – 15.30 UUR:  gastspreker Lydia Peeters, minister van Mobiliteit en openbare werken

16 – 18.30 UUR:  FPRG en GBV

18 – 19.45 UUR:  Constructiv  Colloquium ‘Te  water, te land en in de lucht’ Zelfs in het kleine Belgenlandje  worden verplaatsingen steeds moeilijker  door f iles, (wegen)werken en omleidingen, moeilijk bereikbare locaties en zo meer. Constructiv, de dienstverlenende organisatie  van de bouwsector, onderzoekt samen met de deelnemers aan hun colloquium de mogelijkheden  van vervoer  via  water,  weg, fiets en lucht. Verschillende sprekers en getuigen geven insteken die de bouwpraktijk en de Visie  goederenvervoer Vlaanderen tegen elkaar  afwegen. Inclusief  uitgebreid netwerkmoment achteraan.

artikel uit infra magazine #3 - 2021 > hier downloadenhttps://www.matexpo.com/nl/evenementenGratis toegangskaart code WGB2104:registreer hier online

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!