Wulms Egg Group vervoert haar eieren en eiproducten met Scania

Gepubliceerd op 20-04-2023 08:30

Breda – Miljoenen kilo’s eieren en eiproducten. Dat vervoeren de vrachtwagens van Wulms Egg Group uit Weert jaarlijks naar- en van de fabriek. Recent schakelde het bedrijf voor het hele wagenpark om naar vijf nieuwe Scania 460S rondom luchtgeveerde trekkers. Deze laatste twee die afgelopen maand zijn geleverd, hebben al de vernieuwde aandrijflijn met de nieuwe Super motor. 

“Daarmee zijn we weer terug op ons oude merk. Want tot 2012 reden wij uitsluitend Scania”, vertelt Marcel Wulms eigenaar directeur van Wulms Egg Group. Hij is de vierde generatie die het stokje van het familiebedrijf sinds 1884 heeft overgenomen. Als reden om zijn complete wagenpark over te zetten op Scania geeft hij het belang van een goede organisatie op. “Onze vorige trucks deden het qua verbruik ook goed bij ons. Maar niemand koopt nog alleen een vrachtwagen. Het gaat om het complete plaatje. En daarbij het hebben wij het gevoel dat behalve de werkplaats zeker ook de dienstverlening van onze Scaniadealer in Someren het beste aansluit bij wat wij verwachten van een merk.”

 

Die gigantische hoeveelheden eieren die Wulms Egg Group per jaar vervoert, zijn maar een deel van het verhaal. “Wij zijn één van de grotere ei-verwerkende bedrijven in ons land en daarmee huisleverancier van Nederlands belangrijkste voedingsconcerns. Van die eieren maken wij halffabricaten voor onder meer bakkerijproducten, mayonaise, salades, sauzen, dressings, ijs en wat al niet”, vertelt Wulms. 

“We hebben 10 getrokken eenheden bij onze vijf trekkers. Daarmee kunnen wij het hele proces van het ophalen van de eieren, tot het maken en afleveren van de producten in eigen hand houden. Waarbij we ook vaste charters inzetten. Dat afleveren bij de voedingsindustrie gebeurt veelal met IBC’s maar ook wel in bulk met tanktrailers. Onze chauffeur vormen zo de logistieke schakel in het hele productieproces. Op die manier ontzorgen wij de voedingsindustrie en hoeven onze klanten zich geen zorgen de maken over een constante aanvoer en de kwaliteit.”

 

De producten van Wulms Egg Group vallen uiteen in enerzijds vloeibare ei-producten, onder de naam Wulro, en anderzijds ei-poeder producten, onder de naam Dutch Egg Powder Solutions (DEPS). “Waar bijvoorbeeld de mayonaise-industrie vooral vloeibaar eigeel afneemt, verwerken wij het overblijvende eiwit juist weer tot poeder dat we vooral naar Azië verschepen. Wij maken ook mengsels met gezoete of juist zoute halffabricaten. 

De trucks van Wulms Egg Group rijden zo’n 125.000 km per jaar. “Daar zitten veel relatief korte ritten bij want de meeste eieren halen wij hier in Limburg en Brabant op”, geeft Wulms uitleg. “Iedereen denkt onmiddellijk aan Barneveld en omgeving als het om kippen en eieren gaat. Maar hier rond Weert zijn net zoveel pluimveehouders. De overige ritten zijn het beste te omschrijven als Benelux en een beetje Duitsland.”

 

Hoewel de chauffeurs van Wulms Egg Group gemiddeld maar één overnachting per week in hun truck doen, koos Wulms toch voor de grote S-cabihne met het hoge dak en de vlakke vloer. “Goede chauffeurs zijn schaars, dus als dat beetje extra kan helpen? Om die reden zijn de voertuigen ook rijk uitgerust met onder meer leren bekleding, lichtmetalen velgen en de laatste twee afgeleverde voertuigen hebben zelfs de geïntegreerde standkoeling in het pakket.

 

Voor extra veiligheid hebben alle voertuigen een retarder. “Bij de laatste twee auto’s met de nieuwe Super motor was dat wellicht niet nodig geweest. Die heeft van huis uit al een sterke motorrem. Maar we hebben dat toch maar aangehouden, dan is alles in elke truck gelijk.”

Wulms vindt het nog te vroeg om iets over het verbruik van de twee trucks met de nieuwe Super motor te kunnen zeggen. “We hebben ze net enkele weken rijden. Maar Scania houdt aan dat de hele aandrijflijn weer 8 procent minder verbruik zou moeten opleveren. Dat zou heel mooi zijn. Want de kosten voor diesel en AdBlue rijzen momenteel de pan uit.”

 

Maar dat valt volgens Wulms nog in het niet vergeleken bij de energiekosten die nodig zijn om zijn fabriek draaiende te houden. “Vooral bij de productie van eipoeders merken wij dat kosten voor energie enorm zijn gestegen sinds het begin van 2022. Zes jaar geleden ontwikkelde wij deze productielijn voor een gasgestookte installatie. Dat leek toen én de meest kostenefficiënte én de schoonste oplossing. Maar momenteel ziet de wereld er wel héél anders uit.” 

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!