Het belangrijkste doel van Bobcat is om klanten in staat te stellen hun werk snel en efficiënt uit te voeren. Daartoe biedt het bedrijf niet alleen een steeds groter assortiment van compacte machines, die allemaal zijn ontworpen als werktuigdragers. Het al ruime aanbod van aanbouwdelen voor deze machines wordt ook continu uitgebreid.
Het geleverde vermogen, de koppelsystemen, hydraulica en de besturingseenheid voor aanbouwdelen (ACD) van Bobcat-machines zijn allemaal bedoeld om snel aanbouwdelen te kunnen wisselen, zodat klanten met één en dezelfde machine veel verschillende taken kunnen uitvoeren. Uit financieel oogpunt is het aantrekkelijk om te werken met aanbouwdelen, vooral voor bedrijven die machines voor verschillende taken vereisen.
“Wij bieden een van de meest uitgebreide programma’s met aanbouwdelen aan, voor alle veel voorkomende werkzaamheden in de bouw, groenvoorziening, landbouw, sloop, recycling en materiaalverwerking. Daarom zijn al onze compacte machines ontworpen als werktuigdragers,” legt Katinka Kincses, productmanager Aanbouwdelen bij Bobcat EMEA, uit.
“Je moet echter wel de juiste Bobcat-producten kiezen. Een schranklader is bijvoorbeeld krachtig en wendbaar. Maar als je de bodem niet veel mag verstoren bij je werk, kun je beter een compacte rupslader gebruiken. En het vermogen is ook belangrijk. Als je wilt werken met een boomfrees, een sleuvenfrees of een sneeuwruimer, moet je een krachtige machine hebben. Als je snel moet kunnen rijden, is een schranklader minder geschikt dan een compacte wiellader. Als hefhoogte en bereik belangrijk zijn, is een compacte wiellader of een verreiker de betere keuze. Een ander voordeel van een compacte wiellader is dat de bestuurder hoger zit en beter zicht heeft op het werkgebied.”
Kincses vindt dat een klant alleen een gespecialiseerde machine moet kopen als hij daarmee de hele dag hetzelfde, specifieke werk doet. “Voor onderhoud van een golfbaan is een opzitmaaier van Bobcat een goede investering. Voor het meeste andere werk is een machine met meerdere mogelijkheden een verstandige aanschaf, omdat je meer werkzaamheden en projecten aankunt, het hele jaar door kunt werken en dus meer gebruik maakt van de machine. We zien vaak dat een nieuwe klant in eerste instantie een machine met drie of vier aanbouwdelen koopt en daar later één voor één nog eens drie of vier bijkoopt. Dan kan hij dus zoveel mogelijk werk doen met dezelfde machine.”
Als een klant voor een bepaalde machine heeft gekozen, heeft hij daarvoor de keuze uit een assortiment van meer dan 120 Bobcat-aanbouwdelen. En de meeste daarvan zijn compatibel met verschillende koppelsystemen die Bobcat levert. Voor het gemak heeft Bobcat de aanbouwdelen geclassificeerd op basis van de toepassing, zoals sloop, bouw, wegwerkzaamheden, landschapsarchitectuur, bosbouw, landbouw en materiaalverwerking.
Het assortiment is zeer breed, met name voor landschapsarchitectuur en wegwerkzaamheden. Maar veel aanbouwdelen zijn geschikt voor algemene werkzaamheden, zoals bakken, grijpers, klemmen, palletvorken, vegers, dozerbladen, graders, harken, klepelmaaiers, sleuvengravers, boren en sloophamers. Daarnaast zijn vele specialistische aanbouwdelen leverbaar zoals trilwalsen, betonmolens, betonmengbakken, asfaltfrezen, hogedrukreinigers, werkplatformen, takkenversnipperaars en zelfs een boomverplanter.
Bobcat heeft de machines en aanbouwdelen voorzien van veel geïntegreerde functionaliteit, zodat ze beter op elkaar aansluiten en gemakkelijker te bedienen zijn. Bobcat’s eigen Bob-Tach-systeem voor het koppelen van aanbouwdelen is de standaard in de sector. Sinds het begin van deze eeuw is er ook nog het hydraulische Power Bob-Tach-systeem, waarmee de bestuurder aanbouwdelen die niet hydraulisch worden bediend aan en los kan koppelen zonder uit de cabine te stappen. Een andere nuttige en productiviteitsverhogende functie is het snelheidsbeheer, waarmee de rijsnelheid onafhankelijk van het motortoerental kan worden geregeld.
Het ACD is ingebouwd in het aanbouwdeel. Dit is een CANbus-systeem dat de communicatie tussen machine en aanbouwdeel afhandelt. Dankzij het ACD herkent de machine het aanbouwdeel en worden automatisch de instellingen voor onder meer de joystick en de hydraulica aangepast.
Op het display in de machine kan de bestuurder de instellingen wijzigen en gegevens aflezen zoals de bedrijfsuren, prestaties en status van het aanbouwdeel. Als de bestuurder de machine bestuurt met de afstandsbediening, zijn automatisch ook alle functies voor bediening van het aanbouwdeel beschikbaar.
Katinka Kincses adviseert klanten om op hun Bobcat-machines Bobcat-aandelen te gebruiken: “Onze machines en aanbouwdelen zijn optimaal op elkaar afgestemd en getest. Je kunt er bijvoorbeeld op vertrouwen dat de software van het aanbouwdeel altijd up-to-date is en de functies optimaal worden bediend met de bedieningen in de cabine. En dat het hydraulische systeem de taak aan kan en dat je alle functies van het aanbouwdeel kunt gebruiken. Bobcat kan technische problemen binnen de garantietermijn oplossen en je zit niet tussen twee leveranciers die naar elkaar wijzen.”
“Een goed voorbeeld van hoe machine en aanbouwdeel op elkaar zijn afgestemd, is de combinatie van de nieuwe boomfrees FRC 200XT en de moderne laders S86 en T86. Om met zulke krachtige werktuigen te kunnen werken, bieden deze machines optioneel een High Flow- en een Super Flow-functie. Daarmee wordt het standaarddebiet van de hulphydrauliek vergroot van 87 l/min tot 138 l/min of zelfs 159 l/min. Voor werk met de boomfrees moet ook een speciale, gebruiksklare bosbouwkit op de lader worden geïnstalleerd, die de motor, machine, koppelingen en de bestuurder beschermt.”
Als productmanager aanbouwdelen is Katinka Kincses verantwoordelijk voor ontwikkeling, marketing, aanvullende services en training voor deze producten.
“Ik zie mijn afdeling als de stem van de klanten. Wij brengen hun wensen in kaart en voeren veldonderzoek uit om nieuwe aanbouwdelen en functies te ontwikkelen. Voor ons werk zien we twee belangrijke trends.”
“Ten eerste worden werklocaties steeds kleiner, waardoor de vraag naar compacte machines en compacte aanbouwdelen stijgt. Daarnaast komt er steeds meer nadruk op gebruiksgemak te liggen. Veel bedrijven kampen met een tekort aan personeel en dus zoeken ze alternatieven voor menskracht.”
“Om de productiviteit op peil te houden, moeten ook jonge, onervaren werknemers zonder uitgebreide training de machines en aanbouwdelen kunnen bedienen. Dit kan ook met automatisering. Neem nou de moderne asfaltfrees. Daar zit zoveel technologie in dat de machine het werk praktisch autonoom zou kunnen doen.”
Vanwege haar verantwoordelijkheid voor productontwikkeling wil Katinka Kincses nu niet veel loslaten over de introducties voor de nieuwste aanbouwdelen die Bobcat op stapel heeft staan. Ze merkt op: “Maar we werken aan interessante dingen die volgend jaar het daglicht zullen zien.”
Ga voor meer informatie over Bobcat en de producten van Bobcat naar www.bobcat.com
Bron: www.bouwmagazine.nl
BronWekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2025 Entreeding.com | Disclaimer