Nieuwe Tig’air onkruidtrekker van Bionalan

Gepubliceerd op 14-09-2023 08:30

Na een ontwikkelingsproces van meer dan vier jaar, toont de Noord-Franse fabrikant Bionalan een zes meter versie van de Tig’air-onkruidtrekker. De naam komt van het Franse ‘tige’ (stengel) en ‘air’ (in de lucht trekken). Benelux-importeur Martin Heerema (Agri Bio-Solutions) was zo vriendelijk ons uit te nodigen bij een demonstratie in Noord-Frankrijk. “Dit is het eerste prototype, er is er maar één van, maar deze winter gaan ze bouwen want er zijn er ondertussen wel al zeven verkocht. Er is ook nog één exemplaar van drie meter.”

De Tig’air bestaat in essentie uit een grote cilinder die onkruidstengels uit de grond trekt via trekrollen. Over de volledige werkbreedte van de machine zitten schoepen die via de cilinder ronddraaien. Er zijn telkens twee tegenover elkaar geplaatste schoepen die bij het ronddraaien tegen de trekrollen komen waardoor de stengels worden uitgetrokken. De aandrijving gebeurt via de aftakas die twee tandwielen aandrijft. Het ene zorgt voor het draaien van de achterste rollen, het andere tandwiel drijft de cilinder aan. De machine is relatief simpel, er komt geen hydrauliek bij kijken, alles werkt met kettingen. Bij problemen zijn die gemakkelijk te vervangen, net als de tandwielen. De meeste gewoon standaard te verkrijgen in de handel, eentje werd specifiek ontwikkeld door Bionalan. De aftakas van de trekker draait op 400 toeren. De eenvoud maakt de machine ook bijzonder geschikt om in te zetten in de verhuur.

Machine doet wat ze moet doen

De machine is ontwikkeld voor het aanpakken van onkruiden als melganzenvoet en distels. Gewassen waarin metn met deze machinie kan werken, zijn groenten (niet in sla, want daar wil men geen aarde bovenop), bieten, cichorei,… Afstellen is eenvoudig: de rollen moeten net boven de bladeren van het gewas komen. Tijdens de demo valt op dat de machine in grote mate het werk doet waarvoor ze bedoeld is. Hele grote planten gaan echter niet altijd mee omdat de voorkant van de machine deze plat duwt en ze daarna moeilijker gepakt kunnen worden door de schoepen. “Dit gaan we deels oplossen door de aftakas wat hoger te plaatsen bij de volgende versie”, aldus verkoper Julien Lambert. Ook een gewasgeleider, bredere en meer schoepen zitten in de pipeline als verbeteringen.

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!