Vooruitgang door het intelligente gebruik van elektrische aandrijvingen

Gepubliceerd op 21-09-2023 09:43

Megatrend elektrificatie: elektrische oplossingen op maat bij sennebogen. 


Op de huisbeurs WE SHOW 71 van dit jaar, die plaatsvindt van 19 tot en met 22 september 2023, toont SENNEBOGEN een aantal nieuwe machines. Naast de nieuwe 6e generatie machines, de G-serie, wordt de uitgebreide knowhow van de fabrikant op het gebied van elektrische machines gepresenteerd als een technologische mijlpaal. SENNEBOGEN biedt al tientallen jaren klantspecifieke oplossingen van allerlei aard, van bedraad tot op batterijen, met tot nu toe veel innovaties.

Het is al lang duidelijk dat elektrische oplossingen in opkomst zijn in de machinebouwindustrie, omdat de huidige discussie over de gevolgen en oorzaken van klimaatverandering vooral betrekking heeft op de CO2-uitstoot, die voornamelijk wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Technologie-drivers zijn niet alleen de steeds strengere wet- en regelgeving voor grote steden en grootstedelijke gebieden, maar ook de markt zelf, die ontwikkelingen steeds praktischer maakt door de toenemende volwassenheid van technologieën en de benodigde infrastructuur. SENNEBOGEN onderkende al vroeg dat de elektrificatie van machines potentie heeft en implementeert al meer dan 35 jaar klantspecifieke elektrische oplossingen. Met de huidige stand van de techniek zijn er al een groot aantal verschillende elektrische aandrijfsystemen ontstaan. Technologisch bestaat er echter geen universele oplossing; elke klant heeft zijn eigen specifieke eisen, die vanuit economisch en technisch perspectief worden bekeken en waarvoor de oplossing moet worden gevonden die perfect is afgestemd op de toepassing.

 

Stationaire en kabelelektrische machines
Alleen al voor bekabelde machineconcepten biedt SENNEBOGEN een verscheidenheid aan oplossingen: Stationaire elektrische machines zijn ideaal voor toepassingen waarbij het werkgebied duidelijk is afgebakend en beperkt tot een specifiek gebied. Voor meer mobiliteit op lineaire routes kan de stroomvoorziening ook via de boven- of onderwagen worden geleverd met behulp van sleepkabels of motorkabeltrommels.

Een plafondvoeding is ook geschikt voor machines die puur binnenshuis werken. Als er korte afstanden buiten het werkgebied moeten worden afgelegd, blijkt de combinatie met een dieselkrachtbron vaak het ideale concept. Hiermee kunnen korte afstanden zonder stroomvoorziening effectief worden overbrugd, bijvoorbeeld voor onderhoudsdoeleinden.

Elektrische aandrijving - groene efficientie-aandrijving. 
De hybride elektrische rijaandrijvingsoplossing, de Green Efficiency Drive, heeft zich bewezen voor het aandrijven van machines die veelvuldig remmen en weer optrekken, zoals de SENNEBOGEN 735 E pick and carry houtverwerker. Een op de dieselmotor geïnstalleerde generator voedt de elektrische aandrijving en bij het afremmen wordt extra remenergie gerecupereerd.

Naast de elektrische aandrijving op zich is een ander voordeel dat door de effectievere elektromotor en door het ontlasten van de dieselmotor een hoger rendement kan worden behaald en het energieverbruik tot 30% kan worden verminderd.

 

Elektrische machines met accu battererijen
Sinds 2022 wordt het elektrische portfolio ook aangevuld met vrij verplaatsbare batterijmodellen, die SENNEBOGEN Electro Battery noemt. Als het om materiaaltransportmachines gaat, worden de twee recyclinggraafmachines 817 E en 825 E - met een bedrijfsgewicht van respectievelijk 19 en 30 ton - aangeboden in een batterijaangedreven versie, en op kraangebied de rupstelescoopkraan 653 E met 50 t en de 673 E met een laadvermogen van 70 t.

Het bijzondere: Dankzij het dubbele energiebeheersysteem kunt u zowel zelfstandig werken op batterijen als bedraad op het lichtnet. Als de machine via het laadpunt op het onderstel op het elektriciteitsnet is aangesloten voor het opladen, kan er stationair worden doorgewerkt. Overtollig vermogen dat tijdens het laadproces wordt toegevoerd, laadt zelfs tegelijkertijd de accu's op. Al ruim 1,5 jaar op de markt heeft de SENNEBOGEN accutechnologie zich in vele toepassingen bewezen met meer dan 1.000 bedrijfsuren.

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!