Liebherr-rupskranen bouwen het op één na grootste windpark van Zwitserland

Gepubliceerd op 02-10-2023 08:30
  • Emil Egger AG bouwt zes windturbines in het Zwitserse Juragebergte
  • LR 11000 en LR 1700-1.0 hijsen lasten van ruim 70 ton tot een hoogte van 100 meter
  • “De technologie van de Liebherr-rupskraan is state-of-the-art”.

In een acht weken durende operatie hebben twee Liebherr-rupskranen van Emil Egger AG, gevestigd in St. Gallen, Zwitserland, het op één na grootste windpark van het land gebouwd. De zes nu geïnstalleerde turbines, vervaardigd door Enercon, zullen naar verwachting jaarlijks 22 miljoen kilowattuur elektriciteit produceren. Zowel een LR 11000 als een LR 1700-1.0 hebben de bijna 140 meter hoge windturbines voltooid.

Windenergie speelt een ondergeschikte rol in de nationale energiemix van Zwitserland. Slechts ongeveer een kwart procent van de totale elektriciteitsproductie van het land, waarvan het grootste deel afkomstig is uit waterkracht, wordt geleverd door de vijftig windturbines van het land. Tijdens de zomermaanden werden zes turbines gebouwd op het Juragebergte in het kanton Vaud, vlakbij de grens met Frankrijk. Twee moderne rupskranen van Liebherr installeerden de windturbines met een totaal vermogen van 13,8 MWh. Met zowel de LR 1700-1.0 als de LR 11000 had kraanbedrijf Emil Egger AG zijn twee krachtigste hijseenheden naar het heuvelachtige terrein op ongeveer 1.200 meter hoogte gestuurd.

"De zwaarste belastingsgevallen op deze bouwplaats doen zich voor tijdens het hijsen van de generatoren. Samen met het haakblok en de stroppen heb ik een brutogewicht van 71 ton aan mijn LR 11000 hangen", meldde Peter Stricker in de cabine van zijn rupskraan . De kraanmachinist had zijn machine uitgerust met een hoofdmast van 114 meter lang om de grootste montagehoogten van zo'n 100 meter aan te kunnen. Met een totaalgewicht van 65 ton waren de rotoren iets lichter, maar visueel spectaculairder dan de generator of gondel. De 40 meter lange rotorbladen werden tot complete bladsterren aan de naaf op de grond gemonteerd, opgetild en geïnstalleerd. Met een speciaal apparaat konden deze enorme componenten tijdens het hijsproces in verticale positie worden gezwenkt.

Parallel aan de 1.000 ton wegende rupskraan voltooide de LR 1700-1.0 enkele kilometers verderop de montage van andere windturbines. Op de hoofdmast van 99 meter zorgde een jib van 12 meter onder een hoek van tien graden voor voldoende hefhoogte.

"Praktijkgericht en gebruiksvriendelijk"

"Alle rupskranen in onze vloot zijn van Liebherr", legt algemeen directeur Michael Egger uit. Naast een LR 1250 uit de Liebherr-fabriek in Nenzing, Oostenrijk, exploiteert het grote laad- en transportbedrijf ook enkele van de krachtigste kranen van Zwitserland met een nieuwe LR 1700-1.0 en, belangrijker nog, de LR 11000. "We vertrouwen volledig op het merk Liebherr voor rupskraantechniek omdat deze moderne machines uiterst praktisch en gebruiksvriendelijk zijn. De machines zijn simpelweg 'state of the art'. En de service van Liebherr laat weinig te wensen over - en niet alleen vanwege de fysieke nabijheid van de fabrikant. Als we een groot probleem hebben met ons materieel, is er binnen twee uur een monteur ter plaatse. En dat is veel waard."

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!