Het aanbod van de volgende generatie BEVs brengt nieuwe energie met zich mee

Gepubliceerd op 23-10-2023 08:30

Scania elektrificeert de transformatie

  • Scania is bezig met de productie van de volgende generatie volledig elektrische voertuigen, ook wel BEVs (battery electric vehicles) genoemd: elektrische vrachtwagens met vermogen, bereik en laadcapaciteit voor het moeiteloos uitvoeren van dagelijkse werkzaamheden tijdens uiteenlopende stedelijke en regionale transportopdrachten
  • Er worden ook belangrijke updates geïntroduceerd voor Scania’s stedelijke BEV-oplossingen: een e-aangepast chassis, nieuwe batterijen en geoptimaliseerde hulpsystemen
  • Alle vrachtwagens worden uitgerust met door Northvolt geleverde groene batterijcellen en met packs die worden geproduceerd in Scania’s slimme batterij-assemblagefabriek in Södertälje
  • Scania heeft een breed aanbod dat alles omvat van laadoplossingen, financiering en R&M tot adviserende verkoop, en dat alles gecombineerd met premium digitale diensten
  • Scania Charging Access voor gemakkelijk onderweg opladen in 12 landen met voorspelbare prijzen, minimale administratie en een groeiend netwerk van locaties die geschikt zijn voor vrachtwagens.

Scania presenteerde deze volgende generatie van volledig elektrische, emissievrije vrachtwagens voor regionaal gebruik voor het eerst in juni 2022 en heeft een solide orderportefeuille opgebouwd. De productie gaat nu van start in Södertälje, Zweden, voor vrachtwagens met R- en S-cabines met 400 of 450 kW motorvermogen, voldoende voor een breed scala aan vrachtwagentoepassingen. Het aanbod van Scania heeft met de vernieuwde stedelijke volledig elektrische voertuigen, die onder meer zijn voorzien van nieuwe groene batterijen en e-aangepast chassis, en diensten zoals Scania Charging Access nu een volwassenheidsniveau bereikt dat het aantrekkelijk en relevant maakt voor een brede groep klanten, ongeacht hun transportopdrachten.

“Het gebruik van emissievrije vrachtwagens is niet langer een voorrecht dat slechts voor een enkeling is weggelegd”, zegt Fredrik Allard, Senior Vice President en Head of E-mobility bij Scania. “Scania’s aanbod dekt nu een breed scala aan toepassingen en klantbehoeften, en het biedt diensten die de drempels verlagen voor een transformatie naar fossielvrij transport voor de massa.”

Scania’s volgende generatie volledig elektrische vrachtwagens voor regionaal gebruik heeft indrukwekkende cijfers: bruto treingewichten kunnen oplopen tot 64 ton, het bereik is tot 390 kilometer, het laadvermogen is tot 375 kW en het hoogste vermogen – 400 of 450 kW (circa 610 pk) – is aanzienlijk hoger dan dat van de meeste conventionele vrachtwagens.

“Afgezien van de echte langeafstandstransporteurs zijn er tegenwoordig nog maar weinig kopers die niet kunnen vinden wat ze nodig hebben op operationeel vlak”, zegt Allard. “Natuurlijk zijn er nog steeds bepaalde toepassingen waarvan het minder waarschijnlijk is dat ze in de nabije toekomst ook elektrisch worden uitgevoerd, maar veel kopers zullen versteld staan als ze zien waar deze vrachtwagens toe in staat zijn en wat hun efficiëntie is in combinatie met onze digitale diensten.”

Scania’s nieuwste elektrische trucks worden zowel aangeboden als bakwagens of als trekkers. Zowel de cabines uit de R- als de S-serie zijn leverbaar. De actieradius zal zoals gewoonlijk variëren afhankelijk van het gewicht, de bediening, het weer, de rijstijl enzovoort, maar een kipper van 27 ton met zes batterijen kan tot zo’n 350 km afleggen tussen elke laadbeurt. Een uur opladen voegt dan 270 km bereik toe. En het vereist geen oplaadpunten met 350 kW voor het bereiken van redelijke oplaadtijden: een lader van 130 kW voegt in één uur tijd een bereik van 100 km toe voor een vrachtwagen met een verbruik van 1,3 kWh/km.

“We zitten een beetje vastgeroest in het idee om altijd van 10% naar 100% te moeten vullen, zoals we dat met diesel doen”, zegt Allard. “Bij volledig elektrische voertuigen moet de mentaliteit zijn om op te laden voor het vereiste bereik: als je 120 km te gaan hebt om je thuisdepotlader te bereiken, is het onnodig om meer dan die afstand op te laden plus een kleine extra marge.”

 

Vernieuwde stedelijke oplossingen

Scania’s eerste volledig elektrische vrachtwagens zijn al sinds 2021 op de markt en gingen voorop in de transitie naar voornamelijk fossielvrij transport in stedelijke toepassingen. Scania is nu bezig met het uitbreiden van het aanbod voor toepassingen zoals distributietrucks en lichte kiepwagens. Met de toevoeging van een e-aangepast chassis, batterijen van Northvolt en nieuwe hulpsystemen die betere functionaliteit en minder complexiteit bieden, worden nieuwe deuren geopend.

 

Batterijen die het verschil maken

Scania gebruikt cellen van de Zweedse fabrikant Northvolt, die 1,5 miljoen kilometer capaciteit hebben voor het aandrijven van vrachtwagens. Hun CO2 voetafdruk is ongeveer een derde van een vergelijkende industrie-referentie.

Een van de belangrijkste voordelen van de batterijen van Scania is hun laadkarakteristiek. In tegenstelling tot veel andere batterijpakketten kunnen die van Scania herhaaldelijk tot 100% worden opgeladen zonder dat dit van invloed is op hun levensduur. En ze hebben een rechte laadcurve, wat betekent dat ze opladen met dezelfde snelheid, of ze nu bijna vol of bijna leeg zijn. De rechte laadcurve geeft voorspelbare laadtijden, en de lange levensduur van de batterij zorgt voor een lage TCO.

Scania heeft deze uitzonderlijke mogelijkheden bereikt door ervoor te zorgen dat de batterijen altijd de juiste temperatuur hebben. Samen met Northvolt heeft Scania de batterijtechnologie aangepast voor zware voertuigen met een hoge batterijcapaciteit versus de belangrijke zogenaamde C-rate (de snelheid waarmee een batterij wordt opgeladen en ontladen).

“Wij geloven dat oplaadkwesties als minder problematisch worden beschouwd wanneer mensen meer te weten komen over hoe batterijen in werkelijkheid werken”, zegt Allard. “Wanneer we operationele patronen analyseren, wordt vaak duidelijk dat de overgrote meerderheid het bereik heeft dat ze nodig hebben, en een buffer. Kiepwagens en andere voertuigen met vaste toepassingen rijden vaak minder dan 200 kilometer per dag wanneer ze in stedelijke gebieden worden gebruikt. Als ze opladen bij hun thuisdepot en zich aanmelden bij Scania Charging Access voor een back-up, zou bereik geen probleem voor hen zijn.”

De transitie naar emissieloos duurzaam en fossielvrij transport is een doorlopend proces waarbij voorlopers zoals Scania een belangrijke rol spelen. Scania is van mening dat een sprong voorwaarts op handen is, om te beginnen in Europa en de VS. Deze wordt voortgestuwd door een combinatie van duurzaamheidseisen van klanten, strengere wetgeving, en het feit dat elektrische vrachtwagens naar verwachting kostenneutraal of beter zullen presteren in vergelijking met dieseltrucks.

“De interesse in volledig elektrische oplossingen is onmeetbaar; potentiële klanten zijn overal”, zegt Allard. “Het feit dat sommigen voorzichtig zijn en zich beperken tot het bestellen van een paar vrachtwagens voor hun wagenpark is volledig begrijpelijk, omdat ze eerst ervaring willen opdoen. Maar met onze groeiende portfolio en een groeiende infrastructuur ligt Scania’s doel binnen handbereik: dat elektrische vrachtwagens tegen 2030 50% uitmaken van het totale verkochte volume in Europa.”

 

Scania Charging Access – één voor allen, allen voor één

Eerder dit jaar werd Scania Charging Access gepresenteerd, een service die inmiddels beschikbaar is. Scania biedt naadloze toegang tot een Europees laadnetwerk in 12 landen, met laadpunten gerangschikt naar geschiktheid voor vrachtwagens.

De klant ontvangt slechts één geconsolideerde factuur van Scania, onafhankelijk van wie de laadpunten in het netwerk exploiteert. Deze service komt zonder aanmeldings- of maandelijkse kosten; de klant betaalt alleen een voorspelbare prijs bij gebruik van de dienst. Het bezit van ten minste één Scania, van welk type dan ook, is de enige vereiste voor deelname aan Scania Charging Access.

“We lanceren een baanbrekende, geconsolideerde service voor zware voertuigen in Europa”, zegt Magnus Höglund, Head of Charging Solutions bij Scania. “Het is voornamelijk ontworpen voor onderweg opladen. Onze missie is om echte elektrificatie mogelijk te maken en te vereenvoudigen door elk nadeel weg te nemen, van stress rondom het bereik tot aan administratieve rompslomp, en door oplaadpunten aan te bieden die geschikt zijn voor vrachtwagens.”

“We beoordelen en rangschikken alle bestaande oplaadpunten handmatig, zowel voor zware voertuigen als voor personenauto’s. Dit helpt ons de locaties te identificeren die gunstig zijn voor onze klanten tot het moment dat er een aanzienlijk aantal is en een uitgebreid netwerk dat uitsluitend bestemd is voor zware voertuigen.”

 

Hoewel het daadwerkelijke netwerk voor vrachtwagens en bussen om te beginnen nog beperkt is, voorziet Höglund een snelle groei:

“Het zal zich voortdurend uitbreiden in 2024 en daarna, wanneer laadoperators zoals Milence en anderen hebben opgeschaald. Door gebruik te maken van de Scania Driver App of My Scania kunnen oplaadpunten worden gefilterd die door ons als “geschikt voor vrachtwagens” zijn gewaardeerd en die beschikbaar zijn. We voegen voortdurend zowel nieuwe functionaliteiten als meer laadoperators toe aan de service.”

 

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!