Waterschap Aa en Maas werkt met Arcadis aan dijkverbetering Doeveren

Gepubliceerd op 20-05-2024 08:30

Advies- en ingenieursbureau Arcadis werkt in opdracht van waterschap Aa en Maas aan de verbetering van de Maasdijk ter hoogte van het Brabantse dorp Doeveren. Het hoogwater op de Maas in juli 2021 bevestigde het risicobeeld dat het dijktraject van vier kilometer bij Doeveren niet voldoet aan de in 2017 wettelijk gestelde veiligheidsnorm. Het project Dijkverbetering Doeveren is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Dit dijktracé ligt binnen de gemeenten Heusden en Waalwijk in Noord-Brabant, tussen de N267 te Heusden en het afwateringskanaal ’s-Hertogenbosch – Drongelen. Er zijn vier oplossingsrichtingen onderzocht voor deze dijk: het aanleggen van een binnendijkse berm, het plaatsen van een scherm in de dijk, de aanleg van een grofzandbarrière en het aanleggen van een drainagesysteem. Van die vier is het plaatsen van een scherm/damwand het voorkeursalternatief. Een scherm behoedt de dijk voor instorten wanneer het maaswater tegen de buitendijkse kant drukt. Het voorkomt tevens piping (het wegspoelen van zand onder de dijk).

Planuitwerkingsfase

In de Arcadis planuitwerkingsfase gaan het waterschap en Arcadis in één team het voorkeursalternatief uitwerken tot een definitief ontwerp én projectbesluit voor de aanbesteding van het fysieke bouwen. Dat gaat om het uiterlijk ontwerp, maar ook om onderzoeken, de voorbereiding van procedures en het aanvragen van vergunningen. Op dit moment loopt een ronde van gesprekken met omwonenden en andere stakeholders. Waterschap Aa en Maas houdt er rekening mee dat het op sommige plaatsen langs de dijk extra grond nodig heeft om de dijk te verbeteren. Het komende najaar wil Aa en Maas over eventuele grondaankoop in gesprek met eigenaren.

Planning uitvoering

Het plan is om de planuitwerkingsfase in een zo kort mogelijke doorlooptijd te realiseren. De oorspronkelijke planning om medio 2025 het projectbesluit gereed te hebben voor besluitvorming is wel al verschoven naar de winter van 2025/2026. Waar het waterschap nog een ‘datum-schop-in-de-grond’ noemt van zomer 2026, noemt de HWBP-site ‘medio 2027’ als geschat moment daarvoor, en een opleveringsdatum medio 2028.

Bron: www.otar.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!