Krachtpatser heeft kleine draaicirkel als troef

Gepubliceerd op 27-05-2024 08:30

Dat de Hydrema MX20 een allround en flexibel inzetbare machine is, laat deze bij het veelzijdige loon- en grondverztbedrijf Hoftijzer Lammertink in Lochem dagelijks zien.

De herinrichting van een parkeerterrein in het stadje in de Achterhoek biedt vaste machinist Arjan Wentink een mooie gelegenheid om het werken met gps in de vingers te krijgen. Zo krijgt de krachtige wielgraafmachine met kleine draaicirkel een nog grotere meerwaarde.

Hydrema MX20

Arjan Wentink is sinds december de trotse machinist van de Hydrema MX20. Die vervangt de Liebherr 900-graafmachine waar hij zeventien jaar mee heeft gewerkt en een urenstand van 24.000 mee heeft opgebouwd. “Die machine had echt wel recht op z’n pensioen”, vertelt Wentink. De Liebherr was ‘versleten’ en met een nieuwe machine merkt hij meteen een stap voorwaarts als het gaat om comfort. “Bovendien ging ik van een graafmachine met een lange kont naar een compacte variant. Daar kun je gauw aan wennen”.

Het werk is heel divers

In de zoektocht naar een waardige opvolger zocht Hoftijzer Lammertink naar dezelfde veelzijdigheid als de Liebherr 900. “Het werk is heel divers, van bomenknippen tot het plaatsen van ondergrondse containers. Dat vereist hefvermogen, reikwijdte gecombineerd met een uitstekende olieopbrengst.” Wentink is zelf nauw betrokken geweest in de zoektocht. “De Hydrema kwam op alle punten in de buurt of presteerde zelfs beter dan z’n voorganger.”

Met importeur E&R Stessen zijn diverse gesprekken gevoerd. Ook heeft Hoftijzer z’n licht opgestoken bij collega loonbedrijf Roossink uit Boekelo, waar al ervaring was met dezelfde Hydrema. “Die was er zeer over te spreken en ook andere machinisten waren lovend.” Na een proefweek was iedereen overtuigd. “Ook onze monteur, die natuurlijk straks het onderhoud moet doen.”

Compactheid als onderscheidend vermogen

De compactheid is een bekend onderscheidend vermogen van de 175 pk-machine van Deense makelij. Evenals de prioriteitsfunctie aan de lepelsteel. Of je er nu een mulchbak of een stobbenfrees aan hangt, je houdt altijd dezelfde olieopbrengst en het aanbouwdeel blijft op toeren als de giek bedient word of wanneer er tegelijk gereden word. De stobbenfrees kauwt gewoon door bijvoorbeeld.”

In de mobiele graafmachine ligt, zoals alle Hydrema-modellen, een viercilinder Cummins-motor. Die is aan de zijkant gepositioneerd, wat ideaal is voor bijvoorbeeld het vervangen van de filters. Bijna alle Hydrema graafmachines hebben dezelfde onder- en bovenwagen. Hoe zwaarder het type, hoe zwaarder de giek en cilinders. Ook het contragewicht word groter. “Eigenlijk is het een MX18, maar vanwege de stempels in combinatie met schaafblad is het een MX20.” De maximale vlucht op maaiveld hoogte is 10,40 mtr vanuit hart draaikrans. De machine is voorzien van een Engcon EC 219 afneembaar draaikantelstuk waar verschillende aanbouwdelen aan bevestigd kunnen worden.

Full-option versie

Hoftijzer Lammertink heeft voor de full-option versie gekozen. Dat betekent, compleet met gps, stempels aan de voorzijde, een brede onderwagen, een breed schaafblad, Engcon joysticks inclusief stuur- en blad/stempelbediening, luchtreminstallatie en kipperfunctie. E&R Stessen heeft wel wat specifiek maatwerk afgeleverd. Zo zitten er op veel plekken camera’s voor een 360 graden-perspectief rondom de machine, er is een kist aan de voorzijde gemaakt voor een hark, bezem, stootijzer en bats. Boven de voor een compacte machine verrassend ruime cabine zit een dakrooster, wat een nodige veiligheidstoevoeging is bij het rooien van bomen.

Enorme reikwijdte

De meest onderscheidende eigenschap is de compactheid, met desalniettemin een enorme reikwijdte. “Er is geen machine met zo’n kontje, die kan wat de Hydrema kan.” De machine past hierdoor bij de werkzaamheden waar Arjan Wentink doorgaans voor wordt ingezet. Voor het rooien van de kroon van bomen staat de giek van de Hydrema bijna recht omhoog. “Dat is enorm handig met dit soort werk.” Ook bij hijswerkzaamheden. Op een ander moment wordt er een maaikorf aangehangen of wordt infra- of rioleringswerken ingezet. “Voor werkzaamheden op het land, oftewel het boerenwerk, is de machine eigenlijk te zwaar.”

Herinrichting parkeerterrein

De herinrichting van het parkeerterrein in Lochem past goed bij de mogelijkheden van de machine. Door de compactheid is de machine enorm wendbaar in de kleine ruimtes terwijl de reikwijdte weer handig is voor het bij zetten van de bestrating. “Bovendien kan ik ook meteen oefenen met de mogelijkheden van de gps.” Wentink werkt met aangeleverde tekeningen en maakt eigen tekeningen met de gps van de Hydrema. “Hierdoor heb ik in principe geen laser meer nodig, noch piketten om de richting aan te geven. Dat staat allemaal al in mijn gps.

Het idee is dat op deze manier die investering zich ook terugverdient. Vooral met kleinere klussen zoals een oprit heb je eigenlijk geen 3D-tekening nodig. Bij het trekken van sloten voer ik het begin- en eindpunt in, en bepaal ik de hoogte en het afschotpercentage. In de tijd waarin zoiets wordt uitgezet, ben ik al aan het graven.”

Tekst en beeld: Martin de Vries
Bron: www.deloonwerker.nl 

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!