Vakkundige montage van prefab elementen

Gepubliceerd op 18-07-2024 08:30

Al sinds 2021 verzorgt Aannemings- en Verhuurbedrijf Slob Noordeloos in opdracht van bouwcombinatie De Groene Boog de montage van een grote diversiteit aan prefab elementen op en rond de A16 Rotterdam. Van geluidsschermen en randelementen tot landhoofden en de hittebescherming in de tunnelconstructie. En dat alles volledig zelfvoorzienend met gekwalificeerde vakmensen en eigen materieel. Ook voor het viaduct over de Hoofdweg (KW58) levert het bedrijf uit Arkel weer een aantal cruciale diensten.

Ervaring door het gewoon te doen en transparant naar de klant te zijn, zo kunnen we inmiddels onze werkwijze wel omschrijven, zegt Jonathan Brouwer van Aannemings- en Verhuurbedrijf Slob Noordeloos. “Het aan de voorkant betrekken van onze expertise kan opdrachtgevers helpen om de juiste keuzes te maken bij het toepassen van bijvoorbeeld bevestigingssystemen of het ondersabelen van prefab elementen met diverse soorten mortel. Ook op het gebied van logistiek zijn we van alle markten thuis. Bij de A16 Rotterdam hebben we veel van onze specialismen kunnen toepassen. En nog steeds trouwens, want de komende periode zijn we ook betrokken bij de bouw van KW58.”

Geluidschermen van A tot Z

Slob Noordeloos is eind 2021 gestart met de montage van de geluidsschermen langs de A16 Rotterdam. “Daartoe hebben we eerst de betonpropfundaties met ankerpatronen in diverse afmetingen gemaakt op de buispalen. De verschillende ankerpatronen zijn allemaal uit één mal gesneden”, legt Jonathan uit. “Na het storten van de betonprop zijn hierop de stalen stijlen geplaatst en gesteld in de X-, Y- en Z-richting. Deze zijn vervolgens op de kunstwerken ondersabeld met een speciale Tikso-mortel en de stijlen op de buispalen worden aangegoten met een gietmortel met behulp van onze dwangmengpomp. Op die manier wordt voorkomen dat er lekkages optreden op onderliggend wegen- of spoornet. Vervolgens heeft De Groene Boog de stijlen aangevuld tot bermniveau, zodat wij weer verder konden gaan met de afmontage van de hoeklijnen. En – afhankelijk van de locatie – een invulling met geluidsabsorberende Durison-elementen, glaspanelen van diverse afmetingen, al dan niet in combinatie met een betonplint.” In totaal heeft Slob Noordeloos zo’n 1.256 betonproppen gestort, 2.851 A-frames en stijlen gemonteerd, 3.214 houtvezelbetonpanelen en 2.578 glaspanelen gemonteerd voor de in totaal 9.122 strekkende meter aan geluidsschermen op de A16 Rotterdam.

Diamantpatroon in zuignap

Na het monteren van de geluidsschermen is Slob Noordeloos in 2022 gestart met de montage van alle randelementen aan de kunstwerken en de taludplaten onder de kunstwerken. “De randelementen zijn opgehangen aan twee hoeklijnen die we in het dek hebben verankerd”, zegt Jonathan. “We hebben daarvoor gebruik gemaakt van eigen verreikers en hulpmiddelen. De Groene Boog heeft hier vervolgens zelf de schampkanten tegenaan gestort. Voor het plaatsen van de taludplaten hebben we ons vacuümsysteem ingezet dat specifiek voor dit project is aangepast. We hebben het diamantpatroon van de taludplaten in het rubberprofiel van onze zuignap laten snijden, zodat we de platen direct in de juiste hoek konden oppakken en monteren. Daar zit ook onze kracht: het telkens inspelen op de veranderende eisen of behoeften, en de meest efficiënte manier van werken toepassen. In totaal hebben we 650 stuks randelementen geplaatst en 950 stuks taludplaten.”     

Omvangrijk assortiment aan uitrustingsstukken

En over speciale hulpmiddelen gesproken, ook voor de montage van de 110 stuks voorzetwanden heeft Slob Noordeloos een speciaal frame ontwikkeld. “De eerste serie voorzetwanden is door ons in 2021 gemonteerd onder het kunstwerk over de A13 heen” blikt Jonathan terug. “De wanden staan een aantal graden achterover gesteld. We hebben ze met een speciaal heftruckframe onder het kunstwerk gereden en met rateltakels aan de voorzijde van het frame laten zakken, zodat we ze direct in de juiste hoek konden monteren. Met inbusbouten zijn de voorzetwanden vervolgens door de voegen heen vastgezet. Een intensieve klus, aangezien de voorzetwanden qua gewicht variëren van 1,5 ton tot maar liefst 8,5 ton. Maar zoals gezegd beschikken we over een heel assortiment aan kantel- en plaatsingsframes om panelen en elementen in alle mogelijke hoeken te manoeuvreren en te monteren. Ook onder hoogtebeperkende situaties. En hebben we het nog niet, dan zorgen we wel dat het er komt.”

KW58

De aanleg van de A16 Rotterdam is inmiddels de eindfase ingegaan met als sluitstuk de bouw van het nieuwe viaduct KW58 over de Hoofdweg. “Ook hieraan leveren wij een belangrijke bijdrage”, zegt Jonathan. “Om het bouwtempo erin te houden, wordt het kunstwerk grotendeels prefab opgebouwd. Al die prefab elementen worden door ons gemonteerd, behalve de liggers. Het werk is opgesplitst in vier montagefases, waarin we in totaal 23 kolommen, 7 U-bakken en 28 prefab elementen voor de landhoofden gaan plaatsen in wisselende afmetingen en gewichten tot 53 ton! In samenwerking met kraanverhuurbedrijf Sarens zorgen wij voor een vakkundige montage. Ook het aanbrengen van de stelmortel en het ondersabelen met de gietmortel in diverse samenstellingen wordt door ons verzorgd met onze dwangmengpomp. Groot voordeel van deze pomp is dat de mortel geautomatiseerd wordt aangemaakt in de juiste dikte en samenstelling. Daarmee garanderen we een constante kwaliteit. In fases blijven we voorlopig nog actief bij de A16 Rotterdam en mogelijk dat er tussendoor nog wat op ons pad komt.”

Een belangrijk onderdeel van ons werk is het maken van veilige keuzes, zegt Jonathan. “Ervaren mensen zijn daarbij een factor die niet mag ontbreken. Want veiligheid waarborgen op papier is nodig, maar bewustzijn van veilig werken in de praktijk is een must. Daarom zijn we continu bezig om onze materialen te voorzien van certificeringen en het zoeken naar werkmethoden om risico’s tot een minimum te beperken. We nemen graag het totaalpakket uit handen van de klant, zodat we grip kunnen houden op voorraden, logistiek en een efficiënte uitvoering van de opdracht. En dat doen we niet alleen bij de A16 Rotterdam, maar ook bij vele andere infraprojecten, zoals voor BAAK bij de A24 Blankenburgverbinding en voor Veenix bij de verbreding van de A9.”   

Bron: www.gww-bouw.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!