Is veldrobot Farmdroid het aanschaffen waard?

Gepubliceerd op 25-07-2024 14:58

Waarom lopen in Nederland inmiddels 100 Ecorobotix ARA-spotsprayers achter de trekker, terwijl de teller voor de Deense veldrobot Farmdroid nog op 15 staat? Beide machines zijn nog maar kort op de markt en allebei reduceren ze het chemieverbruik drastisch. Het verdienmodel van de Farmdroid wordt vooral in de cichoreiteelt mede bepaald door de duurzaamheidstoeslag van afnemer Sensus op de uitbetaalprijs van cicchorei. In andere teelten zijn er de besparingen op zaaikosten, kosten voor herbiciden en spuitkosten.

Een groot verschil is dat de Ecorobotix ARA-spotsprayer doet wat boeren kennen, aldus Koos Havelaar, eigenaar van Farmdroid-importeur HAK Havelaar in Bleiswijk. “Het is een precisiespuit in de hefinrichting van de trekker, met een chauffeur erop en die in een normaal tempo over het land rijdt. De Ecorobotix spotsprayt met grote precisie wat-ie aan onkruid tegenkomt. Geen kwaad woord daarover, maar de Farmdroid die met zeg 500 meter per uur helemaal zelfstandig het land over gaat, is echt een heel andere benadering. Dat is echt een omschakeling en dat vraagt wat van de teler. Zo’n veldrobot aanschaffen is echt wat anders.”

Zoals gezegd staat de teller van het aantal verkochte Farmdroids tot de eerste helft van dit jaar op 15 in Nederland. Elf daarvan draaien in de cichorei. In totaal zijn er in Denemarken tot afgelopen voorjaar 500 Farmdroids gebouwd en verkocht. Reden voor de fabrikant om een Limited Black Edition uit te brengen.

Farmdroid in het kort

De Farmdroid FD20 heeft een werkbreedte van 3 meter, een capaciteit tot 20 hectare en een werksnelheid tot maximaal 950 meter per uur. Door het lage gewicht van 900 kilo kan de machine het land (weer) op zodra het toplaagje is opgedroogd. En geavanceerde gps-techniek met twee antennes wordt ondersteund door een RTK-station. Dat maakt extreem nauwkeurig werken mogelijk. De instelbare rijafstand varieert van 22,5 tot 75 centimeter.

De meeste verkochte Farmdroid zaai- en schoffelrobots kosten €100.000: €85.000 voor de basismachine en €15.000 voor de spotsprayvoorziening. Daarmee kan tijdens het zaaien herbicide boven het zaadje worden gespoten, of ook later tijdens het schoffelen boven de plantjes.

Importeur van de machine is HAK in Bleiswijk. Dealers zijn Landbouwmechanisatiebedrijf Vermeulen in Oostburg voor Zeeuws-Vlaanderen, Broekens in Stiens (Fr.) en Abemec vanuit zijn verschillende vestigingen.

Farmdroid is geen plug&play

Het is voor het gebruik van een veldrobot niet alleen dat de teler in zijn hoofd een knop moet omzetten, zoals importeur Koos Havelaar vertelt. Er zijn nog concrete kwesties aan de orde die nopen tot: eerst-maar-eens-de-kat-uit- de-boom-kijken. Het gebruik van de Farmdroid is niet simpel een kwestie van accu opladen, machine in het veld zetten en op de startknop drukken. Het is ook bij deze innovatie geen kwestie van plug&play.

Gebruikers zeggen de Farmdroid te waarderen en zien er perspectief in voor hun bedrijven. Ze noemen echter tegelijkertijd een reeks aan hobbels op het pad naar een vlekkeloze werking van de robot-werktuigdrager. Die hobbels zijn:

  • Het land ligt niet vlak genoeg. Voor een goed schoffeleffect moet het glad als een biljartlaken liggen, zeggen verschillende gebruikers.
  • Een ‘zonnestorm’ verhinderde tijdelijk het gps-signaal, waardoor een stukje niet strak werd gezaaid en later werd omgeschoffeld.
  • Het krappe tijdvenster op grote percelen. Als de robot na een dag of vijf zes klaar is met zaaien, zijn aan het begin de groene onkruidjes al zichtbaar. Dat geldt ook voor de verschillende schoffelrondes.
  • Korstjes of kluitjes na opdrogen na een regenbui die tegen de kwetsbare gewasplantjes worden geschoven. Of de schoffel die net over of te diep net onder het korstje gaat lopen. Geldt ook voor bemande schoffels, maar dan kan de chauffeur ingrijpen.

Terugverdientijd Farmdroid

De Farmdroid kost circa €100.000. De terugverdientijd hangt erg af van de gekozen uitgangspunten. Hieronder drie teeltsituaties.

Voor biologische uienteelt
Een biologische uienteler redeneert als volgt: een keer door de uien met de hak kost ruim zes manuren à €30 = €180. Acht tot tien rondgangen maakt dan een kostenpost van €1.440 à €1.800.
Een robot op 10 hectare uien zou dan €15.000 tot €18.000 aan handwerk uitsparen. Dat komt neer op een terugverdientijd van 6 à 7 jaar.

Voor cichoreiteelt
De duurzaamheidstoeslag van Sensus die door het gebruik van de Farmdroid is binnen te halen, bedraagt bij 20 hectare: 20 x €15/ton x 50 ton/ha = €15.000 per jaar. Daarbovenop komt een besparing doordat geen of minder herbiciden worden gespoten. Ook is sprake van minder opbrengstderving door minder plagen van cichorei door herbiciden. Als alles goed lukt, ontstaat een aantrekkelijk plaatje van Farmdroid versus gangbaar.
Zelf zaaien:                       €125/ha
Geen herbiciden:               €300/ha
Niet spuiten:                     €120/ha (4 x na opkomst à €30)
Besparing handwerk:        €150/ha
Meeropbrengst:                €650 (10 % van €6.500/ha)
Duurzaamheidstoeslag:    €750/ha
————
TOTAAL                             €2.095/ha
Uit deze optelsom van uitgespaarde kosten en meeropbrengst, kan de Farmdroid worden betaald.

Voor suikerbietenteelt
20 hectare zaaien met de Farmdroid bespaart 20 keer €120 aan zaaikosten, zes onkruidbespuitingen van €40 aan middel en €25 aan spuitloon per hectare. In totaal zo’n €10.000 per jaar. Dan zou de Farmdroid in tien jaar tijd terugverdiend zijn. Niet helemaal als je voor de Farmdroid met spotspray ook nog 10% van de normale herbicide rekent (€24/ha). Overigens is onder de natte omstandigheden van afgelopen voorjaar een areaal van 20 hectare per robot aan de hoge kant.

Auteur: Leo Tholhuijsen

Bron: www.trekkeronline.nl 

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!