Tekst Suzanne van Gaale Beeld Gooimeer BV
De Nieuwe Sluis Terneuzen is niet zozeer complex en uitdagend, wat Patrick Stoelhorst, mede-eigenaar Gooimeer, betreft. Hij ervaart het eerder als een veelzijdig en bijzonder project. Met zijn bedrijf leverde hij ankermateriaal met lengten tot wel 60 meter en buispalen van zo’n 90 ton per stuk.
Gooimeer staat vooral bekend als leverancier van stalen damwanden. Dat doen ze inmiddels al bijna 50 jaar. In het begin vanuit Naarden aan het Gooimeer, sinds 30 jaar vanuit Almere aan de andere kant van het Gooimeer. Het bedrijf is dan ook geen onbekende in de grond-, water- en wegenbouw. Haar stalen damwanden en producten worden toegepast om onder meer kades, wegen en tijdelijke bouwputten te verstevigen in Nederland en andere West-Europese landen, van Noorwegen tot Portugal. Zo leverden ze stalen damwanden en buispalen voor de A9 bij Amstelveen, damwanden voor de kaderenovatie in Amsterdam, buispalen voor de Blankenburgtunnel en zijn ze ook betrokken bij de Oosterweelverbinding in de regio Antwerpen.
“Voor de Nieuwe Sluis Terneuzen hebben we in 2019 in eerste instantie ankermateriaal geleverd”, aldus Patrick. “Hierbij ging het om hele grote massieve stalen staven tot wel 60 meter lang en tot 175 mm doorsnede, die middels verbindingsstukken aan elkaar bevestigd werden.” Het leveren van dit ankermateriaal klinkt op papier eenvoudiger dan het in werkelijkheid was. “Gezien de grote verscheidenheid aan lengtes, afmetingen en verbindingsoplossingen, die we tevens in 3D-tekeningen aan moesten leveren, kan ik wel stellen dat het voor ons een mooi en veelzijdig project is geweest. Er kwam daarnaast ook het nodige rekenwerk bij kijken. Dat maakte het al met al nog een beste klus om alles op tijd goedgekeurd en gefabriceerd te krijgen. Dit zorgt altijd voor een bepaald spanningsveld. Maar mede dankzij de goede en prettige samenwerking en coördinatie binnen het bouwteam van Nieuwe Sluis Terneuzen is het goed verlopen.” In 2023 en april dit jaar volgden de twee laatste opdrachten, namelijk het leveren van grote stalen buispalen. Wat hier voor de nodige gezonde spanning zorgde was het feit dat het materiaal uit China moest komen. “De eerste vraag die hierbij naar voren kwam, was: ‘Voldoet het materiaal uit China aan de gestelde kwaliteitseisen en kan het op tijd geleverd worden?’ Wij hebben goede ervaringen met de leverancier in China. Op verzoek van bouwcombinatie Sassevaart is speciaal nog een onafhankelijk inspecteur gestuurd die de kwaliteit en arbeidsomstandigheden gecontroleerd en goed bevonden heeft.” Wat de levering van de buispalen bijzonder maakte, is dat het alles behalve standaardwerk was. “Om een beeld te geven: de grootste diameter was 2.200 mm en de maximale dikte van het staal was 60 millimeter, heel fors dus. De langste buispalen waren 45 meter met een gewicht van om en nabij de 90 ton.”
Wat betreft stalen damwanden in het algemeen: Gooimeer heeft hiervoor een bijzonder interessante extra toepassing bedacht, namelijk die van een oneindige energiebron. Met andere woorden; stalen damwanden als energiedamwanden. Hiervoor won het bedrijf in 2021 onder meer de Waterinnovatieprijs. Op de website energie-damwanden.nl staat hoe het werkt. Zo speelt de bodem hier de rol van energiebron waarbij oppervlakte- en grondwater benut worden middels thermisch geactiveerde stalen damwanden om hier de energie uit te halen. Zodoende kunnen gebouwen door middel van warmtepompen worden verwarmd of gekoeld. “Nederland is bij uitstek het land van stalen damwanden. De energie ligt dan ook letterlijk voor de deur. Als we dit dan ook nog eens benutten als extra energiebron in de vorm van energiedamwanden, zijn de mogelijkheden enorm!”
Bron: www.gww-bouw.nl
BronWekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2024 Entreeding.com | Disclaimer