Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) gaat in 2025 de introductie in de boerenpraktijk van (veld)robots ondersteunen. Dat meldt Koen van Boheemen van Wageningen UR. Als technisch onderzoeker precisielandbouw & smart farming nam hij op 2 oktober deel aan het NPPL-webinar ‘Autonome trekker of veldrobot’. Een webinar over autonome trekkers, multifunctionele trekkers en veldrobots.
“Waar het om gaat”, vertelt Wageningen UR-onderzoeker Van Boheemen, “is de wens vanuit het ministerie van LVVN (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, red.) om de introductie van praktijkrijpe robottechnieken in de boerenpraktijk te versnellen, met een extra focus op autonoom werkende robots. Ik denk dat het zelf ervaren van wat die werktuigen kunnen betekenen, op je eigen bedrijf of bij de buurman, onterechte koudwatervrees kan wegnemen.”
Tijdens het webinar ‘Autonome trekker of veldrobot’ kwam die koudwatervrees verschillende keren aan de orde. Joris Hiddema, CEO van AgXeed (robottrekkers), stelt vast dat onbekendheid van akkerbouwers en groentetelers de introductie in de weg zit. “Daarbij komt ook iets van: ik wil niet de eerste zijn”, aldus Hiddema.
De mate waarin robots de huidige bedrijfsvoering op zijn kop gaan zetten – één van de redenen om huiverig te zijn erin te investeren – moet volgens Van Boheemen niet overschat worden. “Zeker gaan er zaken veranderen. Maar hoe mooi is het als, zonder dat je een extra chauffeur nodig hebt, al tijdens de aardappeloogst direct de grond losgetrokken wordt. In de toekomst wordt de trekkerchauffeur meer en meer een trekkermanager.”
Op de veronderstelling vanuit het webinarpubliek dat robotisering het boerenvak wel eens minder aantrekkelijk zou kunnen maken, want ‘trekkers maken het juist leuk’, zegt akkerbouwer, webinardeelnemer en NPPL-deelnemer Bart van Loon: “Ja, ik vind het ook hartstikke mooi om 2 of 3 hectare te woelen. Maar als daar nog 30 hectare achteraan komt ..!”
In het NPPL-webinar wordt het antwoord op de vraag ‘wie neemt het stuur over, de autonome trekker of de veldrobot?’ in drieën gesplitst:
Uit een indicatieve poll onder het webinarpubliek naar welke van bovengenoemde drie de komende jaren de grootste vlucht zou nemen, blijkt de gespecialiseerde robot met 41% van de stemmen het kansrijkst. Met allebei 30% van de stemmen scoren de robottrekker en de standaardtrekker met autonomiekit gelijk.
Onder de sprekers tijdens het webinar heerst vrij unaniem het idee dat robotisering ook in het relatief kleinschalige Nederland een behoorlijke vlucht kan nemen. Het biedt tegelijk een oplossing voor verschillende kwesties waarmee grondgebonden teelten worstelen: serieuze krapte aan arbeid, de wens tot perfectionering van teeltmaatregelen, minder bodemverdichting en minder chemie. Dit alles moet uitmonden in een lagere kostprijs aan de productiekant en een betere marktkansen aan de afzetkant.
Overigens zijn er de komende tijd nog wel wat noten te kraken om veldrobots en autonome trekkers werkelijk praktijkrijp te maken. De Europese wetgeving heeft bijvoorbeeld wel de nodige normen en eisen vrijgegeven voor (kleinere) veldrobots, maar ziet een autonome trekker kennelijk nog als iets geheel anders. Ook het feit dat veel start-ups met weinig financiën bezig zijn met de ontwikkeling van nieuwe machines staat de ontwikkeling ervan in de weg.
Eind oktober/begin november zal NPPL namens het ministerie van LVVN een oproep publiceren. Deze is gericht aan akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers die geïnteresseerd zijn in het testen van nieuwe robotsystemen op hun bedrijf. Dit testen gebeurt in nauwe samenwerking met onderzoekers van Wageningen UR en leveranciers. Wordt vervolgd.
Auteur: Leo Tholhuijsen
Bron: www.trekkeronlin.nl
BronWekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2024 Entreeding.com | Disclaimer