Het wegenbouwbedrijf Dostal heeft in Arnhem een rioolbuis aangelegd van zwavelbeton. Daar is geen cement of water voor nodig, wat de uitstoot vermindert. Volgens de bouwers en de fabrikant is het de eerste cementloze rioolbuis in Nederland. Een proef moet uitwijzen of die net zo lang goed blijft als verwacht.
Hij is gemaakt door het Belgische bedrijf De Bonte Group. In België werken verschillende fabrikanten al langer met rioolbuizen van zwavelbeton. In Nederland zijn dergelijke buizen nieuw, zegt het wegenbouwbedrijf Dostal. Arnhem heeft de primeur. Daar legde het bedrijf naar eigen zeggen de eerste cementloze rioolbuis van Nederland aan.
De rioolbuis is gemaakt van zwavelbeton. Hierbij wordt zwavel gebruikt als bindmiddel in plaats van cement en water. Het maakt cement dus overbodig, wat uitstoot voorkomt. Daarbovenop is het volgens de fabrikant circulair. Die zegt dat zwavelbeton vloeibaar kan worden gemaakt door het te smelten op 135 graden Celsius, waarna het opnieuw bruikbaar is voor een nieuwe constructie.
De vraag is nog wel hoe de rioolbuis in de praktijk presteert, vertelt Dostal-projectleider Erwin de Bruin. De verwachting is dat die lang meegaat, mede omdat het materiaal volgens de fabrikant ‘hydrofoob’ is, wat inhoudt dat het geen water absorbeert.
Met zekerheid is er echter nog weinig te zeggen over de levensduur, denkt De Bruin, want voor zover hij weet zijn er in Nederland nog geen ervaringen met rioolbuizen van zwavelbeton. De proef in Arnhem moet het uitwijzen. Voor het project werkt Dostal samen met de gemeente en de leverancier van de rioolbuizen, Giverbo.
Ook geopolymeer
Het is volgens de bouwers weliswaar de eerste écht cementloze betonnen rioolbuis in Nederland, maar het is zeker niet de eerste keer dat er met duurzamere bindmiddelen voor rioolbuizen wordt geëxperimenteerd. In een verslag uit 2021 valt te lezen dat het bedrijf De Hamer Beton in dat jaar al rioolbuizen produceerde met een geopolymeer bindmiddel, wat net zoals zwavel voor minder uitstoot moet zorgen.
Bron: www.infrasite.nl
BronWekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2024 Entreeding.com | Disclaimer