Farmtrader test: "de G5000 TELE is een schot in de roos!"

Gepubliceerd op 04-11-2020 21:10

Farm Trader Nieuw-Zeeland testte de G5000 TELE toen een van de eerste modellen in het land aan Te Aroha Tractors werd afgeleverd.

Mark Fouhy testte de machine op een plaatselijke geitenboerderij. Door zijn veelzijdigheid werd de G5000 TELE daa al snel aan het machinepark toegevoegd.

"Hoewel de machine van vijf ton stevig aan de top staat van het assortiment Giant-wielladers wat betreft afmetingen, pk's, reikwijdte en hefvermogen, is hij nog steeds ongelooflijk wendbaar en veelzijdig - en het beste van alles is dat deze functies zijn verpakt in een machine die slaagt erin om niet onnodig groot te worden.

Het is een krachtig pakket, waarbij de telescopische giek op de machine die we hebben getest 4,35 meter kan bereiken. Met zo'n bereik zijn de machines zeer geschikt voor het drukke boerenleven in Nieuw-Zeeland, maar ook voor de bouw en tal van andere projecten. Met zo'n expressief bereik is het beladen van de silagewagen ook geen probleem, net als voermengwagens; allemaal gemakkelijk te hanteren en binnen het bereik en de hefmogelijkheden van de G5000."

 

Werkzaamheden uitvoeren

Omdat het een toegewijde wiellader is, is alles ontworpen voor gemakkelijke toegankelijkheid en om laadtaken zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zoals u zou verwachten, zorgt de joystick voor alle bedieningselementen van de giek: de giek omhoog en omlaag brengen en ook het storten.

De derde functie wordt bediend met een tuimelschakelaar van links naar rechts op de achterkant van de joystick. Het uit- en inschuiven van de giek wordt bediend door een andere tuimelschakelaar bovenop de joystick aan de rechterkant. Met alle belangrijke functies zo dicht bij de joystick, kan de machinist zijn arm op de ergonomisch gevormde armleuning laten rusten. Om de zaken simpel te houden en de bestuurder in staat te stellen één hand aan het stuur te houden, heeft de transmissie zijn eigen joystickschakelaar - deze is rood om hem te onderscheiden van de giekbediening.

In neutraal wordt de parkeerrem automatisch ingeschakeld. Dit is een handige functie, maar verklaarde ook waarom ik in eerste instantie geen handrem kon vinden toen ik voor het eerst instapte en de Giant G5000 startte.

Rijden is prettig en eenvoudig dankzij de hydrostatische transmissie met twee snelheden. Het centrale streepje geeft aan in welke versnelling je zit met een groene schildpad of rood konijn. Ik vond de schildpaduitrusting goed voor op het erf en het laden van zware materialen, werkte comfortabel van 0 tot 7 km/u. De maximale snelheid in dit bereik is 10 km/u.

Het tweede bereik is ideaal om efficiënt van punt A naar B te komen, met een maximale snelheid van 25 km/u. U kunt ook een versnellingsbak van 35 km/u specificeren. Houd er echter rekening mee, zoals bij de meeste machines, dat hoe hoger de snelheid, hoe meer het comfortniveau de neiging heeft om af te nemen, dus tenzij het vrij soepel verloopt, zou ik me niet voorstellen dat je vaak met 35 km/u rond boerderijen zou rijden.

Giant heeft ervoor gekozen om te gaan met een scharnierend pendelgewricht, dat helpt bij het opvangen van de hobbels en om alle vier de wielen 100% van de tijd op de grond te houden. Andere specificaties om de rit vlotter te laten verlopen zijn onder meer het gepatenteerde Stabilo-systeem en de vering van de giek, die beide het vermogen om veilig te bedienen vergroten.

Cabine en omgeving machinist

Hoewel de G5000 een van de grotere modellen in het assortiment van Giant-laders is, past hij toch zeker in de markt voor compacte laders. Dit gezegd hebbende, vond ik de volledig gesloten cabine nog steeds ruim genoeg voor iemand van gemiddelde lengte (ongeveer 1,85m).

De rijpositie is comfortabel dankzij de volledig verstelbare stuurkolom en het handige centrale display waarop alle benodigde informatie te zien is. Het display is bijgewerkt ten opzichte van eerdere modellen waarmee ik heb gereden, met digitaal display voor toerental, uren en brandstof, enz.

Gekleurde LED's lichten op voor transmissiefuncties, konijn en schildpad en parkeerslot, evenals richting- en differentieelslot. Al deze functies zijn gemakkelijk bij de hand omdat ze in de joystickcontroller zijn geïntegreerd.

Om veiligheidsredenen is er een hydraulische vergrendeling aan de rechterkant achter de joystick om onbedoeld ontgrendelen te voorkomen. Een andere leuke feature is de hydraulische werktuigvergrendeling op de Euro-aankoppelingsdrager. Nogmaals, om veiligheidsredenen vereist dit twee handen: een om de ontgrendelingsknop op het centrale display vast te houden en de andere om de derde functie uit te voeren, die het in- en uitschuiven van de borgpennen regelt.

Een kleine aanpassing waarvan ik denk dat het goed zou werken op deze verder goed ontworpen en doordachte machine, is een functie voor het drukvrij maken van de derde functie voor de werktuigen. Ik moet toegeven dat we een beetje tijd hebben verspild om de slangen van de de bak met grijper weer aan te koppelen. Door de joystick heen en weer te bewegen, werd de druk verlicht en misschien was het gewoon een systeem waarmee ik vertrouwd moest raken.

Deze machine is uitgerust met een gesloten cabine, wat heel goed uit kwam, omdat we alle weersomstandigheden tegenkwamen, van harde wind tot regen en natte sneeuw. U kunt ook kiezen voor een veiligheidsdak als u dat wilt, maar de luxe van de cabine met airconditioning en radio is iets wat machinisten zeker waarderen.

De Giant die ik vorig jaar heb getest, bevatte ook achteruitrijcamera's en zwaailampen als extra veiligheidsvoorzieningen voor in een drukke boerderijomgeving. Deze mogelijkheid om rechtstreeks vanuit de fabriek de machine aan te passen aan de functies die u nodig heeft voor uw situatie, is een groot pluspunt om de investering in een nieuwe Giant-machine voor u te laten werken.

Maar terug naar onze testmachine van vandaag: de televersie van de G5000, die opmerkelijk goed geschikt is voor landbouwwerk en meer dan zijn waarde bewijst met een breed scala aan taken hier op de geitenboerderij. Hij is ook verkrijgbaar in twee andere varianten: Z-Hef en X-Tra, met meer traditionele hefarmen en een iets hoger hefvermogen. Dit zou gunstig zijn voor meer industriële taken zoals wegenbouw, of gemeentelijke taken zoals grondverzet, wat de grote verscheidenheid aan mogelijke toepassingen van deze GIANT wielladers aantoont.

Bouwkwaliteit

Het is moeilijk om iets negatiefs aan te wijzen bij de Giant als het gaat om bouwkwaliteit. Niet voor niets heeft het merk zo'n solide reputatie en sluit het aan bij andere leiders op het gebied van specialistische componenten. Bij het produceren van een nieuw model zoals de G5000, wordt er duidelijk veel nagedacht over de juiste onderdelen voor de machine en de doelmarkt. De assen van Comer zijn bijvoorbeeld geschikt voor 16 ton op een machine van vijf ton, en hij is ook uitgerust met Bosch Rexroth-hydrauliek, de beste die je kunt kopen, en Kubota-motoren, die bekend staan om hun betrouwbaarheid in dit soort toepassingen. Zelfs nadat de juiste componenten zijn gekozen, voert Giant nog steeds zijn eigen uitgebreide tests uit voordat de uiteindelijke machine op de markt wordt gebracht.

De kwaliteit komt duidelijk terug in de cabine, met standaard een comfortabele lucht geveerde stoel en er is duidelijk nagedacht over het creëren van een comfortabele bestuurdersomgeving, met verstelbare besturing, een ergonomische armleuning en een logisch opgestelde joystick, met goed gegroepeerde bedieningselementen voor gebruiksgemak.

Voor de eigenaren van deze Giant G5000 is bouwkwaliteit een van de belangrijkste redenen achter de aankoopbeslissing. Hoewel eerder een ander merk actief was op de geitenboerderij, waren de rekeningen van reparatie en onderhoud hoog en een zorgvuldige evaluatie leidde tot de beslissing om in de Giant G5000 te investeren.

Motor

Voor dit nieuwste Giant-model produceert de motor 75 pk en 55 kW - de op een na grootste motor voor wielladers van het merk Giant. Ondanks het bouwen van een grotere machine, heeft Giant vastgehouden aan zijn op kwaliteit geteste en bewezen merken. De betrouwbaarheid van de kleine industriële motoren van Kubota heeft de GIANT machines in het verleden ongelooflijk goed gediend (evenals een groot aantal andere merken en machines).

Nieuwe kenmerken van de Kubota V3307 viercilinder dieselmotor met turbocompressor zijn de katalysator (DOC) en het roetfilter (DPF), waardoor deze machine voldoet aan de nieuwste EU Stage V-normen voor schone motoren.

Een belangrijk kenmerk hier voor mij is het feit dat ze dit hebben kunnen bereiken zonder de noodzaak van een extra AdBlue SCR-uitlaatbehandelingssysteem. Qua vermogen lijkt de Kubota-motor van 75 pk voldoende voor alle taken die we erop gooiden, inclusief het laden en vervoeren van materialen over de weg en het voeren van dieren.

De grote hydraulische pomp zorgt ervoor dat de beweging van de giek niet moeizaam of langzaam verloopt, zelfs wanneer hydraulisch vermogen vereist is voor meerdere taken, zoals het besturen en bijsturen van de machine tijdens het laden. Dit maakt het een plezier om te bedienen.

De enige keer dat u wat extra pk's wilt, is als u de trekhaak gebruikt om een aanhanger met balen terug te brengen van de paddock om te stapelen.

Voor dagelijkse controles maakt de uit één stuk opklapbare achterklep de zaken eenvoudig. De opening van de dieseltank bevindt zich aan de deurzijde van de machine, met een tank van 77 liter en aan de andere kant hydraulische olie met een inhoud van 80 liter. De radiator bevindt zich aan de achterkant van de machine, zodat u gemakkelijk bij de machine kunt om opgehoopt materiaal, stof, gras of houtsnippers weg te blazen. De cycloon bevindt zich bovenop de motor voor eenvoudige reiniging en achter de cabine om de schoonste lucht naar de motor te krijgen.

Met iets meer dan 200 uur op de teller, is de eerste onderhoudsbeurt na 50 uur uitgevoerd door de plaatselijke dealer Te Aroha-tractoren. Giant heeft dealers in het hele land voor regelmatig onderhoud, eventuele andere problemen en de vele aanbouwdelen.

Hydrauliek

Wanneer u zowel hydrostatische transmissie als andere veeleisende hydraulische functies van een wiellader gebruikt, is de hydraulische opbrengst een bepalende factor voor de algehele prestaties. Giant gebruikt een oliereservoir van 80 liter om aan de eisen van de G5000-modellen te voldoen. Standaard heeft dit model 145 liter hydraulische olie per minuut beschikbaar voor rijden en 78 liter per minuut voor werkhydrauliek.

De kwaliteitscomponenten van het Duitse Bosch worden gebruikt voor de hydrauliek. Net als met de rest van de machine, kunt u de hydrauliek upgraden tot 122 liter per minuut voor werktuigen die dat nodig hebben.

Ik vond de standaard hydrauliek meer dan voldoende, ook al deed ik meer dan één taak tegelijk. Extra hydraulische uitgangen kunnen voor en achter worden toegevoegd. Onze testmachine had er twee aan de voorkant en geen aan de achterkant.

Een nadeel dat ik ontdekte, was dat er geen drukontlastingsventiel was om het leven gemakkelijker te maken bij het wisselen tussen werktuigen die waren aangesloten op de derde serviceklep, hoewel het misschien wel als optie beschikbaar is. De hydrostaat met twee snelheden werkt goed en is voor iedereen gemakkelijk te bedienen.

VONNIS

De G5000 is voor Giant een schot in de roos. De kracht die wordt geboden in zo'n compact formaat wordt ondersteund met ongelooflijke wendbaarheid. Perfect voor mensen die in krappe schuren werken (zoals geitenboerderijen). De 75 pk sterke Kubota-motor levert veel vermogen in termen van vierwielaangedreven tractie met de vergrendelbare elektrische differentiëlen. Hydrostatische vierwielaandrijving met automotive besturing en 100% schakelbare vergrendelingen op beide assen zorgen ervoor dat de machine altijd voldoende grip, veel trekkracht en soepele bewegingen heeft.

Met een hefhoogte tot 4,35 meter en een hydraulisch vermogen met een opbrengst van 145 liter per minuut (voor rijden) en bijna 80 liter per minuut (voor werktaken), kom je niets te kort.

Met deze G5000 bewijst Giant nogmaals dat het een krachtige compacte lader weet te produceren, veelzijdig genoeg voor de land-, tuinbouw, wijnb

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!