Fedecom beslisboom geeft duidelijkheid over Kentekenplicht

Gepubliceerd op 06-11-2020 17:07

Fedecom wil met een 'beslisboom' duidelijkheid verschaffen over de aanstaande registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Met de beslisboom zie je snel of een voertuig geregistreerd en gekentekend moet worden, of niet. Voor de APK is ook een beslisboom gemaakt.

Per 1 januari 2021 wordt de registratie- en kentekenplicht voor nieuwe (land)bouwvoertuigen die op de openbare weg rijden ingevoerd. Maar ook voor eigenaren van bestaande (land)bouwvoertuigen verandert er iets. Welke voertuigen hebben welke verplichting en welke voertuigen zijn vrijgesteld? Met de ‘beslisboom’ wil branchevereniging Fedecom duidelijkheid scheppen. Vanaf deze week is de beslisboom als poster en als flyer te vinden bij elk Fedecom-lid.

Overgangstermijn kentekenplicht

Voor (land)bouwvoertuigen die vanaf 1-1-2021 worden geleverd aan gebruikers geldt dat deze geregistreerd en gekentekend moeten zijn. Voor bestaande voertuigen die reeds voor 1-1-2021 in gebruik zijn genomen, geldt tot 2025 een overgangstermijn. Er geldt voor zowel nieuwe als bestaande voertuigen een vrijstelling voor bijzondere categorieën (land)bouwvoertuigen.

Naast de registratieplicht gaat de wettelijke maximum rijsnelheid op bepaalde wegen voor (land)bouwvoertuigen omhoog van 25 km/u naar 40 km/u.

Via een stroomschema laat de beslisboom zien of het nieuwe of al in gebruik zijnde (land)bouwvoertuig geregistreerd moet worden en of er een kentekenplicht geldt. En het wordt duidelijk voor welke categorieën voertuigen een vrijstelling of uitzondering geldt.

APK-plicht

Een vergelijkbare beslisboom is voor de APK-plicht gemaakt. Alle informatie is ook terug te vinden op een speciale webpagina op de site van Fedecom. 2021 is een overgangsjaar. Fedecom adviseert eigenaren van (land)bouwvoertuigen die in gebruik zijn vóór 1 januari 2021, optimaal gebruik te maken van dit overgangsjaar 2021. Volgens directeur Gerard Heerink van Fedecom biedt het voordelen om:

  • de (land)bouwvoertuigen te registreren: in 2021 is er geen technische beoordeling vereist en geldt een speciaal, aantrekkelijk tarief. Registratie voorkomt kostbare administratieve handelingen bij verkoop/export;
  • de (land)bouwvoertuigen te voorzien van een kentekenplaat: daarmee is rijden sneller dan 25 km/u legitiem;
  • de feitelijke maximumconstructiesnelheid te registreren; bij APK-plichtige voertuigen staan de kosten niet in verhouding tot eventuele boetes;

ontheffingen aan te vragen voor voertuigen met overschrijdende afmetingen en/of aslasten.
Fedecom raadt leden die nieuwe, kentekenplichtige voertuigen leveren en/of dergelijke voertuigen in voorraad houden verder aan zo snel mogelijk een RDW-erkenning aan te vragen en wel vóór 15 november.

Download: Beslisboom (land)bouwvoortuigen registratie- en kentekenplaatplichtDownload: Beslisboom APK-Keuring

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!