Nederlandse aannemer neemt eerste twee Zaxis-7 middelgrote graafmachines in ontvangst

Gepubliceerd op 12-11-2020 15:47

De eerste Hitachi Zaxis-7 middelgrote graafmachines in Nederland zijn met succes afgeleverd bij Grondverzetbedrijf Oosterveld BV (video) in Bornerbroek in het oosten van het land. In mei arriveerde de ZX350LC-7, gevolgd door de ZX250LC-7 in september. Beide machines werden geleverd door Timmerman BV, een geautoriseerde subdealer van Hitachi Construction Machinery Nederland

Grondverzetbedrijf Oosterveld BV is gespecialiseerd in grondverzet en infrastructuur en zusterbedrijf Oosterveld Sloopwerken BV richt zich op sloopwerk. Ze zijn werkzaam in eigen land en in Duitsland, en daarnaast ook in Denemarken, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (op verzoek). Directeuren Frank en Tom Oosterveld, die het bedrijf eerder dit jaar overnamen van hun vader Jan, besloten om in de nieuwe Zaxis-7-modellen te investeren na het bijwonen van een evenement in Amsterdam. “We konden de machines zelf bekijken en hebben met andere Hitachi-klanten gesproken. Hun feedback was heel waardevol”, aldus Frank.

“We kenden de sterke reputatie van het merk omdat we lang geleden een ZX460 graafmachine hadden”, voegt Tom toe. “We wilden in eerste instantie iets nieuws proberen, dus we hebben verschillende merken getest en onze machinisten om hun mening gevraagd. We hadden toen een ZX210LC-6 om uit te proberen. De machinist was heel blij met het gebruiksgemak van de machine en daarom zijn we voor Hitachi gegaan.”

Ze kozen de ZX250LC-7 en ZX350LC-7 omdat veel van hun werk om machines vraagt die voldoen aan de nieuwste emissienormen voor Fase V. De ZX350-7 werd op een werkterrein in Almelo gebruikt om geulen te graven en rioolbuizen te leggen voor de bouw van een nieuwe fabriek voor VDL Energy Systems.

“De grootste uitdaging is het leggen van de pijpen. Dat moet zo snel mogelijk gebeuren, maar ze moeten ook naadloos passen”, legt Frank uit. “Het is dus belangrijk om een snelle en precieze machine te hebben. We hadden de ZX350-7 nodig voor de zware pijpen van 1.200 mm.”

Naast snelheid en precisie biedt de nieuwe Hitachi-graafmachine een bijzonder comfortabele cabine. Machinist Martijn Hooiveld, die zo’n twintig jaar ervaring heeft, zegt: “Deze machine is gebruiksvriendelijk en zeer comfortabel. Ik ben erg onder de indruk van het Aerial Angle-camerasysteem met 270°-kijkhoek. Soms moet ik in krappe ruimtes werken en dan geeft het systeem me een goed overzicht over het drukke werkterrein.”

Martijn is ook blij met de bedieningshendels in de cabine, vooral de joysticks: “Alle knoppen zitten op de juiste plaats en je kunt de ruitenwisser bedienen en de motor in z’n vrij zetten met de knoppen op de joysticks.”

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!