De ZE85 van Hitachi, de groene machine van de bouwsector

Gepubliceerd op 01-04-2022 13:34

Zero Emission

  • Emissievrij & efficiënt
  • Hoge productiviteit dankzij snelle oplaadmogelijkheid
  • Alle componenten zijn beproefd onder praktijk omstandigheden en zorgen voor maximale productiviteit
  • De elektrische aandrijving doet op geen enkele manier onder voor een normale dieselmotor
  • Elektromotoren hebben aanzienlijk minder onderhoud nodig dan conventionele systemen
  • Zeer gebruiksvriendelijk, de bediening en aansturing van de machine is vergelijkbaar met de conventionele machine.

“Ideaal wanneer je vooruitstrevend wilt zijn als bedrijf en alle mogelijkheden willen aangrijpen om voorop te blijven lopen in verduurzaming.” 

Modern in draaien – bewezen in prestaties

Met de 8,7 tons ZE85 zorgt Hitachi voor een primeur in het middensegment.

Omdat de machines emissievrij en geluidsarm werken, zijn ze ideaal voor gebruik in gesloten ruimtes en woonwijken, maar ook in gebieden waar de werking van verbrandingsmotoren wettelijk is beperkt. Hiervoor zijn geschikte batterijsystemen geïnstalleerd voor de mini- en compacte graafmachines, die worden gekenmerkt door hun snel laadvermogen, duurzaamheid, thermische conditionering en betrouwbaarheid.

Een ZE85-prototype heeft al meer dan 2.000 uren praktijkgebruik achter de rug. Dat heeft een schat aan informatie opgeleverd, zowel wat betreft het energieverbruik als het functioneren.

Onder meer is gebleken dat deze machine, afhankelijk van de gebruiksomstandigheden, vier uur kan werken alvorens het accupakket het minimale niveau van 20 procent heeft bereikt. De machine kan worden opgeladen middels een 400 Volt / 63 en 32 Ampère snel-laadsysteem, optioneel is 800 Volt mogelijk. Terwijl de machine in het prototypestadium nog was uitgerust met een 4 x 25 kW/h accupakket, is dat bij de productieversie opgewaardeerd tot 3 x 32 kW/h.

De temperatuur van de accu’s wordt op het ideale peil gehouden met een viertal ventilatoren achterin de machine. Stroomtoevoer via een kabelaansluiting behoort eveneens tot de mogelijkheden, al is de ZE85 daarmee natuurlijk wel in zijn bewegingsvrijheid beperkt.

Energiebeheer op de bouwplaats

Gewoonlijk is op een bouwplaats een 400V / 32A stroomvoorziening beschikbaar. De ZE85 is voorbereid om alleen op batterij of kabel te werken of automatisch te schakelen tussen de twee energiebronnen. Wanneer op de bouwplaats meer machines tegelijkertijd energie uit een stopcontact putten, kan dat tot een instabiele stroomvoorziening leiden. De ZE85-machine is daar tegen beveiligd. De ingebouwde oplader heeft maximaal 44 kW (63 A) laadvermogen. Bij de 100 kWh-batterij bedraagt de oplaadtijd 105 minuten.

De machinist kan er ook voor kiezen om de machine met 22kW (32A) of 11kW (16A) op te laden, bijvoorbeeld bij ‘s nachts opladen om stroompieken in het net te voorkomen. Voor het snelladen via optie CCS2 is een 800V ‘auto’ snellaadinfrastructuur nodig. Die vind je doorgaans niet bij bouwplaatsen. In 2022 komt Hitachi vermoedelijk met een mobiele ‘plug-and-play-oplossing’, waarmee de ZE85 met 100 kWh-batterij binnen 45 minuten volledig is opgeladen.

Wilt u meer informatie? Klik hier

Bron artikel en foto’s: https://www.hitachicm.nl/nieuws/ze85/

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!