SLAAN DE HANDEN IN ÉÉN VOOR DUURZAAMHEID.
Dura Vermeer is momenteel druk bezig met het opknappen van de Tiendweg te Krimpen aan de Lek. Al sinds 2020 werkt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) samen met IV-Infra (ingenieursbureau) en Dura Vermeer (aannemer) in een bouwteam om diverse wegen en bruggen in de Krimpenerwaard op te knappen. Tot op heden is er al voor meer dan 17 km aan wegen gereconstrueerd. Het laatste project waar dit bouwteam gezamenlijk aan werkt, is de reconstructie van de Tiendweg te Krimpen aan de Lek: een mooi project met een bijzonder groen tintje.
De Tiendweg gelegen tussen het Toepad en de komgrens van Krimpen aan de Lek voldoet niet meer aan de zogenoemde droogleggingseis; dit betekent dat de rijbaan (door bodemdaling) te laag ligt ten opzichte van het slootpeil. Om deze reden wordt de Tiendweg opgehoogd en voorzien van nieuwe lagen asfalt. Om de veiligheid van fietsers te vergroten, wordt de rijbaan op enkele plekken verbreed en worden uitwijkplekken aangelegd. Ook wordt de Tiendweg ingericht als een doorgaande fietsroute, welke is opgenomen in de uitvoeringsagenda ‘Samen verder fietsen’ van de provincie Zuid-Holland. Het doel van dit programma is het fietsverkeer te ondersteunen door bij te dragen aan o.a. herkenbare en veilige fietsroutes. Het Hoogheemraadschap sluit met de Tiendweg graag aan bij een compleet fietsnetwerk in de Provincie.
Sinds begin maart 2024 is Dura Vermeer bezig druk bezig met de werkzaamheden op het oostelijke gedeelte van de Tiendweg. Vanaf dinsdag 16 april t/m donderdag 19 april 2024 wordt de rijbaan voorzien van nieuwe lagen asfalt. Hier zit dan ook het ‘bijzondere groene tintje’, want Dura Vermeer én het Hoogheemraadschap hebben samen met IV-Infra besloten om dit volledig elektrisch uit te voeren.
Door de inzet van de volledig elektrische asfaltset, bestaande uit een elektrische asfaltmachine, elektrische walsen, een elektrische knikmops en een elektrische kleefwagen, is Dura Vermeer in staat om volledig emissievrij te asfalteren op infraprojecten. De machines werken op verwisselbare batterijpakketten waarop ze een volle werkdag kunnen draaien.
Vanuit de goede samenwerking, die is ontstaan in het bouwteam de afgelopen vier jaar, is ervoor gekozen om deze uitdaging samen aan te gaan. Op 18 april is onder toeziend oog van Cor Habben Jansen (bestuurlijk opdrachtgever HHSK), Pascal van der Hek (Wethouder Krimpenerwaard) en Adriaan de Jong (Directeur Dura Vermeer), feestelijk de elektrische asfaltset in actie beschouwd. Hierbij is ook door allen uitgesproken dat dit alleen mogelijk is als opdrachtgevers en opdrachtnemers bereid zijn om met elkaar samen te werken.
De elektrische asfaltspreidmachine zorgt voor een besparing van zo’n 150 liter diesel per draaidag van acht uur. Dit komt neer op een reductie van ruim 93.000 kilogram CO₂ en 115.000 gram stikstofoxide op jaarbasis! Naast de emissievoordelen maakt de elektrische asfaltspreidmachine aanzienlijk minder geluid dan de huidige machines.
Zo is in drie dagen tijd het gehele oostelijke werkvak voorzien van een onderlaag en tussenlaag asfalt. Hiermee is een mooie stap gemaakt in de ambitie op het gebied van CO2-reductie. Zo zetten Dura Vermeer, HHSK en IV-Infra een grote stap in de richting van emissievrij bouwen en laten ze zien dat emissievrij werken, ondanks de uitdagingen, écht mogelijk is.
Bron: www.duravermeer.nl
BronWekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2024 Entreeding.com | Disclaimer