Een wereld zonder snoeren en brandstof

Gepubliceerd op 03-06-2024 08:30

De wereld is in transitie. Elektrificatie heeft in alle markten een hele hoge prioriteit. Het sluit naadloos aan op de visie van Makita. Met het XGT-platform, wat staat voor ‘Next Generation Technology’, kan Makita dan ook de meeste 230 Volt- of brandstofmachines vervangen. De pionier op het gebied van accuproducten heeft ook de infrasector in het vizier. Arjen Peeters van Makita Nederland verklapt alvast dat er met name voor de infrasector een aantal mooie ontwikkelingen op de rol staan.  

Makita is een Japans bedrijf met een lange staat van dienst en opgericht in 1915. Ook op de Nederlandse markt is het bedrijf intussen al 50 jaar actief. “We zijn gespecialiseerd in accutechnologie en accumachines”, zegt Arjen. “Van oorsprong ligt de focus op de bouw, maar door de jaren heen hebben we onze scope verder uitgebreid richting de industrie, tuin en park en de schoonmaakbranche. Voor al die sectoren maken we specifieke machines op ons LXT-platform dat bestaat uit 18 Volt accu’s en machines op 1 of 2x 18 Volt. Daarmee zijn we uitermate succesvol met inmiddels meer dan 350 tools die functioneren op dezelfde accu.” 

Elektrische trilplaat en stamper 

Machines in de tuin- en parkbranche en de infrasector vragen vaak meer energie, erkent Arjen. “Daarom hebben we in 2020 het XGT-platform gelanceerd naast het bestaande LXT-platform. Dat platform bestaat uit 40 Volt accu’s en machines op 1 of 2x 40 Volt. Het biedt de mogelijkheid om voor alle machines die in de infrasector worden gebruikt uiteindelijk een accuvariant te bouwen. En die stap zijn we nu aan het maken. De komende jaren zullen er steeds meer tools ontwikkeld worden op het XGT-platform. We leveren nu al een doorslijper die qua prestaties een 70 cc-brandstofmotor evenaart. Dat is ongekend! Binnenkort komen er nog twee enkele 40 Volt-slijpers aan met een blad van 300 en 230 mm.” Arjen verklapt dat we binnen afzienbare tijd ook apparatuur zoals een elektrische trilplaat of stamper mogen verwachten, maar bijvoorbeeld ook een zware slagmoersleutel met duimse aansluiting. 

Digitale communicatie 

De infrasector heeft zich de doelstelling opgelegd om in 2028 elektrisch te zijn, vervolgt Arjen. “Het past precies bij de visie van Makita. Wij streven naar een wereld zonder brandstof en kabels. Het XGT-platform is daar bij uitstek geschikt voor. Behalve flexibel en modulair is het daarnaast ook een duurzaam platform. We bouwen onze eigen koolborstelloze motoren in Japan en koppelen die aan intelligente controllers die machinespecifiek worden ingeregeld. Elke machine heeft een motor die erin thuishoort en elke controller wordt zo geprogrammeerd dat machines zo optimaal mogelijk presteren. Geen enkel ander merk doet dat op die manier. De digitale communicatie tussen accu en machine en tussen accu en lader, zorgt ervoor dat de accu wordt herkend door de machine en hier zijn vermogenscurve op wordt aangepast. Daarmee kun je meer uit de machines halen.”  

Nieuwe accutechnologie 

De huidige accutechnologie is eindig, verwacht Arjen. “Op termijn komen er ongetwijfeld andere soorten accu’s op de markt. Er wordt nu door accufabrikanten onder meer geëxperimenteerd met grafeen, solid state en waterstofcellen. Wat het ook wordt, bij Makita zijn we zover dat we de aansluiting hetzelfde kunnen maken en de digitale communicatie hierop kunnen afstemmen. Dat maakt dat toekomstige accutechnologieën ook perfect gebruikt kunnen worden op bestaande machines en daarmee is het XGT-platform dus ook een uitermate duurzaam platform. Je hoeft niet alle machines te vervangen als er een nieuwe accutechnologie wordt geïntroduceerd.” 

Makita levert inmiddels al meer dan 150 tools op het XGT-platform. De bouwradio, koelbox, grondboor, breekhamer, kettingzaag, slagschroevendraaier of slijper, maar straks ook een trilplaat of stamper kunnen allemaal met dezelfde accu worden aangestuurd. Het platform is breed inzetbaar en breidt de komende jaren alleen maar verder uit.     

Tekst Roel van Gils Beeld Makita

Bron: www.gww-bouw.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!