Eindelijk duidelijkheid over de AanZET

Gepubliceerd op 02-07-2024 08:30

Het gepresenteerde coalitieakkoord zorgde voor onduidelijkheid over subsidies voor elektrische vrachtwagens. Demissionair minister Harbers verzekert de Kamer nu dat de aanschafsubsidie voor zero-emissietrucks (AanZET) behouden blijft. De AanZET-subsidie is namelijk onderdeel van de invoering van de kilometerheffing voor vrachtwagens, die volgens planning in 2026 van start gaat. Hiervoor is geld gereserveerd, waarvan een deel bestemd is voor de AanZET-subsidie. Ongeacht de plannen van de nieuwe coalitie blijft deze subsidie bestaan. 

Subsidiebedragen

De opbrengsten van de vrachtwagenheffing worden gebruikt om het vrachtvervoer te verduurzamen, met 70 miljoen euro gereserveerd voor 2024 en 100 miljoen euro voor 2025. Deze middelen worden ingezet voor de AanZET, subsidies voor private laadinfrastructuur voor bedrijven, en onderzoek naar Electric Road Systems (ERS). Voor de AanZET-regeling is in 2024 45 miljoen euro beschikbaar en in 2025 55 miljoen euro.

De AanZET-subsidie voor dit jaar was binnen drie dagen uitgeput. Harbers lijkt tevreden met de 600 elektrische vrachtwagens die hierdoor worden gefinancierd en ziet geen reden om het subsidiebedrag te verhogen. Mogelijk komt er dit jaar nog een extra subsidie voor laadinfrastructuur.

Bron: www.esatrucks.eu

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!