NIEUWE CAMERATECHNIEK ISCAN-SCHOFFEL VAN KULT-KRESS PAKT ONKRUID IN DE RIJ

Gepubliceerd op 10-07-2024 08:30

Naast de iSelect-schoffelmachine levert KULT-Kress-importeur Agri Evolution in Andijk (N.-H.) nu ook de KULT iScan-schoffel voor schoffelen in de rij. De schoffeltechniek van beide machines is vergelijkbaar, maar de gebruikte cameratechniek verschilt wezenlijk.

Het belangrijkste verschil tussen de iSelect-schoffelmachine en de iScan-schoffel van de Duitse schoffelmachinefabrikant KULT-Kress is het camerasysteem. De camera’s van de KULT-Kress-iSelect (afkomstig van Tillett & Hague) meten het bladoppervlak.

Dat functioneert goed in alle gewassen die geplant zijn, zoals sla, bladgewassen en brassica’s (koolsoorten). Zolang het gewas maar geplant is op een bepaalde afstand, heeft het qua ontwikkeling een voorsprong op het onkruid dat kiemt.

In gewassen die gezaaid worden is die voorsprong op het onkruid er (vaak) niet. Dan is er onvoldoende verschil tussen het bladoppervlak van het gewas en de onkruiden, zodat de camera’s onvoldoende verschil zien.

ULLMANNA-CAMERATECHNIEK MET AI

“Met de KULT-Kress-iScan geef je aan in welk gewas je gaat schoffelen. Dat gewas scan je met de camera’s – afkomstig van Ullmanna – om alle onkruid om de plant heen weg te schoffelen. Ook bij een hoge onkruiddruk schoffelen we nog altijd 80 tot 90% van het onkruid in de rij”, legt Marten Hulzebos, eigenaar-directeur van Agri Evolution, uit.

De Ullmanna-cameratechniek herkent het middelpunt van elke cultuurplant met behulp van een 2D-camera en AI (kunstmatige intelligentie). Een 3D-camera bepaalt de hoogte van de planten en de afstand tot de grond.

AI-TECHNIEK PAST ZICH AAN NIEUW GEWAS AAN

Dankzij de kunstmatige intelligentie kan de techniek zich ook aanpassen aan een nieuw gewas. Hulzebos: “Hoe meer data we daarvan hebben, hoe slimmer de software wordt”, zegt Hulzebos. Doordat elke gewasrij individueel bekeken en beoordeeld wordt door een eigen camera, is de schoffel volgens Hulzebos ook goed aanpasbaar aan verschillende rij-afstanden.

Een beperkende factor is momenteel de breedte van het element waarin de camera is verwerkt. Daardoor is de minimale rij-afstand 35 centimeter. De maximale rij-afstand bedraagt 1 tot zelfs 1,5 meter.

De schoffelmessen bewegen hydraulisch in en uit de rij. In combinatie met de sideshift is een olieopbrengst van 20 l/min voldoende. Elektrisch kan ook maar hydraulisch is sneller, sterker en voordeliger volgens Hulzebos. Met een smoring bepaal je de agressiviteit van de beweging van de schoffelmessen.

Een 4-rijige KULT-Kress-iScan-schoffel met onder meer vingerwieders is te koop vanaf € 125.000.

Auteur: René Koerhuis

Bron: www.trekkeronline.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!