De Sikes Group in Ysselsteyn hoort tot de toonaangevende champignonbedrijven van ons land. De familie Sikes doet veel meer dan alleen champignons produceren. Vooral rondom reststromen verwaarden en nieuwe verdienmodellen creëren.
Gerard Sikes (53) is niet voor één gat te vangen. Hij heeft een enorme drive en denkt vooral in oplossingen. Dat blijkt ook uit zijn verhaal. Zo raakte de Limburger op zijn twintigste ernstig gewond als gevolg van een arbeidsongeval. Hij werd arbeidsongeschikt verklaard. 'Dat kon ik niet accepteren. Ik wilde werken, iets opbouwen', zegt hij.
Sikes, die opgroeide op een vollegrondsgroentebedrijf, zette daarna een bedrijf op met zijn broers. Dit was geënt op de teelt van prei. 'Op een bepaald moment hadden we 110 tot 120 hectare prei. Maar ik wilde graag samen ondernemen met mijn vrouw Karin. In 1997 kregen we de kans om een woning met enkele champignoncellen te kopen. Daar begonnen we met de teelt van champignons. Met hulp van mijn schoonfamilie, die een eigen champignonbedrijf had', licht de ondernemer toe.
De eerste tien jaar lag de focus volledig op de champignonproductie. Rond 2007 besloot Sikes zich ook te gaan richten op transport: van zijn eigen champignons en van champost – het restproduct dat overblijft na de champignonteelt – naar afnemers.
"Steeds zoeken naar nieuwe wegen, naar oplossingen, dat hoort bij mij en bij ons bedrijf"
Gerard Sikes, champignonkweker in Ysselsteyn
'Mijn broers hadden een transporttak bij hun preibedrijf. Die nam ik over en bouwde ik samen met hen verder uit. We vervoerden niet alleen onze eigen producten, maar gingen ook transporten doen voor andere champignontelers. Waarom ik het transport in eigen hand nam? Vooral om dat wat anderen verdienden aan de ontzorging van onze producten op een duurzamere manier te doen. Ook wilde ik collega's op duurzame wijze ontzorgen', legt de champignonkweker uit.
Invulling geven aan deze verduurzaming was een zoektocht, erkent de ondernemer. 'Ik zag onder meer kansen in het feit dat champost voor 60 procent uit water bestaat. Zoveel water transporteren is verre van duurzaam. Dat moest anders kunnen, vond ik. Daarnaast wilde ik het aantal transportkilometers per eenheid product omlaagbrengen.'
Sikes onderzocht eerst of het mogelijk was om de dekaarde die wordt gebruikt in de champignonteelt en champost te hergebruiken. Dat bleek niet rendabel. Uiteindelijk zette hij twee jaar geleden toch forse stappen richting verdere verduurzaming. Toen werd op de locatie in Ysselsteyn het Organic Nutrition Centre (ONC) geopend. Hier wordt champost gedroogd en verwerkt tot compostkorrels.
'We halen het water eruit, zodat een product bestaande uit 90 procent droge stof overblijft. Op deze manier waarderen we een reststroom op. De korrels kunnen namelijk worden ingezet als bodemverbeteraar. Ook zijn ze duurzamer te transporteren, omdat het water eruit is', legt de ondernemer uit.
De champost drogen gebeurt ook duurzaam. Bij ONC ligt een biomassacentrale, waarmee 10 megawatt aan warmte en elektriciteit wordt opgewekt. 'We gebruiken de warmte onder meer om champost te drogen. Hierdoor, en dankzij zonnepanelen op onze daken en het terugwinnen van warmte uit onze processen, is ons bedrijf volledig energieneutraal', zegt Sikes.
Wekelijks is 4.000 ton champost beschikbaar van het eigen bedrijf en van collega-telers. Ongeveer 1.200 ton wordt verwerkt tot compostkorrels. De rest gaat op transport naar boeren in Oost-Duitsland. 'De compostkorrels gaan naar Ghana. We hebben een contract met de Ghanese overheid, die met dit product de land- en tuinbouw naar een hoger plan wil tillen', licht de ondernemer toe.
Ghana is niet om de hoek, maar Sikes weet dit te rijmen met het verlagen van het aantal transportkilometers per eenheid product. 'Het vervoer gaat per schip en vergt aanzienlijk minder CO2-uitstoot per eenheid product dan vervoer per vrachtauto', legt hij uit.
De ondernemer wil het volume champost dat wordt gedroogd en verwerkt tot compostkorrels in de toekomst opkrikken. Ook zoekt hij naar verdere en betere verwaarding van reststromen en nieuwe verdienmodellen. Zo ziet hij mogelijkheden in biogas winnen uit gedroogde champost door vergisting.
'Dit product bevat veel biogas. We oriënteren ons nu op een vergistingsinstallatie. Steeds zoeken naar nieuwe wegen, naar oplossingen, dat hoort bij mij en bij ons bedrijf. Ik zie overal een kans', benadrukt Sikes.
Het ondernemerschap zit ook de volgende generatie in de genen: dochter Vera en zoon Willem zitten al in het bedrijf en ook dochter Jessie heeft die ambitie. 'Dat zij het bedrijf in de toekomst willen overnemen, vind ik het mooiste dat er is. Daarnaast brengen ze nieuwe, waardevolle inzichten mee', zegt de ondernemer.
Bron: www.nieuweoogst.nl
BronWekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!
© 2000 - 2024 Entreeding.com | Disclaimer