Dijkversterking Tiel vraagt om innovatief uitvoeringsontwerp van ingenieursbureau ABT

Gepubliceerd op 26-08-2024 08:30

Tekst Suzanne van Gaale Beeld ABT Adviseurs

In opdracht van FPH Ploegmakers werkte ingenieursbureau ABT de engineering van het project Dijkversterking Stad Tiel uit tot een uitvoeringsontwerp. De dijkversterking bestaat uit een combinatie van coupures, damwanden, grondwerk en een filtertechniek. Wat dit project volgens projecteider Thomas Lankreijer met name bijzonder en interessant maakt, is het constructieve aspect waarbij een veelheid aan (innovatieve) technieken is ingezet. 

“Het totaalplaatje van alle verschillende technieken is wat mij betreft tekenend voor dit project”, aldus Thomas. “Denk hierbij aan onder meer CSM-wanden, (on)verankerde damwanden, kunststof damwanden, vleugelwanden, verankerde wanden met palen erachter, nieuwe en bestaande coupures, bekleding, grondwerk, zetsteen en zeker niet te vergeten de grofzandbarrière. Om de inzet van al deze technieken op een relatief klein oppervlakte tot een goed einde te brengen, is iets wat mij zeker zal bijblijven van dit project.”

Monumentale panden vragen om maatwerk

Het ontwerpen en detailleren van constructief versterkte dijkversterkingen past precies in het straatje van ABT. Het ingenieursbureau is met name sterk in specialistisch werk waar alle disciplines samenkomen. Zo werkte het bureau onder meer mee aan Jonas’, het vernieuwende woonconcept in IJburg, Forum Groningen, Rechtbank Amsterdam en het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Specifiek op het gebied van dijkversterkingen heeft ABT haar dienst bewezen bij diverse projecten en recent het deeltraject Salmsteke van Sterke Lekdijk. Dijkversterking Stad Tiel is uniek vanwege het werken in een gebouwde omgeving met veel panden. Eén van die (monumentale) panden is het Grand Café Bellevue. Ter hoogte van dit pand zijn CSM-wanden toegepast in de primaire waterkeringen. Thomas: “Het is een bestaande techniek die vaak bij binnenstedelijke bouwkuipen wordt toegepast, maar die juist ook voor dijkversterkingen en historische locaties als Tiel heel geschikt is. CSM staat voor ‘Cutter Soil Mixing’ waarbij de grond wordt vermengd met een cementmengsel. In dit mengsel worden stalenprofielen, die zorgen voor de sterkte van de wand, op hoogte afgehangen. In tegenstelling tot het installeren van gewone damwanden veroorzaakt deze techniek geen trillingen.”

Bijzondere damwandconstructie

Een andere uitdaging was de damwandconstructie bij de haven van Tiel. Deze is met een dubbele rij groutankers verankerd in de grond. “Onze engineers hebben hiervoor een ingenieuze gordingconstructie en bijbehorend ankerstoeldetail bedacht inclusief 3D-rekenmodellen om de geconcentreerde krachten uit de ankers te verdelen en tegelijkertijd de stabiliteit van de damwand te waarborgen. Hierbij moesten we ook rekening houden met het nog te bouwen appartementencomplex. Dit was een extra uitdaging”, legt Thomas uit. “Door eerst de funderingspalen aan te brengen en in te meten, konden de definitieve ankers voor de damwand nauwkeurig worden gepositioneerd op basis van de ingemeten positie van de palen en damwand.”

Bestaande en nieuwe coupures in de strijd tegen hoogwater

Naast de inzet van speciale technieken omvat het project ook de renovatie van bestaande en nieuwe coupures. De bestaande coupures zijn zowel van beton als van metselwerk. De nieuwe coupures zijn volledig van beton en direct op de juiste hoogte uitgevoerd. Met betonnen vloerbalken en ingestorte ankerplaten voor extra stevigheid bieden deze coupures een bestendige oplossing voor het verwachte hogere waterpeil in de toekomst. “Hierbij komt zeker een stukje specialistische kennis van ons om de hoek kijken waardoor we bestaande betonconstructies kunnen herstellen en verbeteren.”

Innovatieve filtertechniek

Wat Thomas graag nog wil benoemen is de innovatieve filtertechniek, de grofzandbarrière, die piping tegengaat bij het Amsterdam-Rijnkanaal. “Deze technologie houdt fijn zand tegen, terwijl grondwater doorgang vindt. Door deze barrière wordt de stabiliteit van de dijk versterkt en wordt het risico op bezwijken door piping in principe voor eeuwig geminimaliseerd.”

Integrale samenwerking

Naast de diverse constructieve uitdagingen is Thomas vooral trots op de samenwerking binnen het project. “Het is een heel mooi voorbeeld van een integrale samenwerking en aanpak. Onze teams van de disciplines geotechniek en infra hebben nauw samengewerkt om te komen tot het uiteindelijke ontwerp. Als ingenieursbureau hebben we onze meerwaarde kunnen laten zien. En we zijn trots dat we samen met FPH Ploegmakers, Waterschap Rivierenland en de diverse onderaannemers zorgen dat Tiel en omgeving voor de komende decennia beschermd is tegen hoogwater.”     

Bron: www.ggw-bouw.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!