Zelfsluitende waterkering Steyl klaar voor hoogwaterseizoen

Gepubliceerd op 02-10-2024 08:30

Op 23 september zijn de kleppen van de zelfsluitende waterkering die bij Steyl wordt gebouwd in de ‘kerende stand’ geplaatst. Bijna een jaar na de officiële starthandeling, betekent dit dat de kering klaar is voor het hoogwaterseizoen dat officieel 15 oktober begint.

De zelfsluitende waterkering is aangelegd omdat de kering die er stond te zwak was en geen goede bescherming bood voor de toekomst. De nieuwe constructie bestaat uit gekoppelde, scharnierende kleppen die gemonteerd zijn aan een betonnen bak. Bij hoogwater loopt die bak vol water en die kracht stuwt de kleppen omhoog tot een kering. Bijna 140 meter zelfsluitende waterkering met een hoogte van 3 meter beschermt Steyl – en het gebied daarachter, waaronder Venlo en Tegelen – dan tegen hoogwater. Bij reguliere waterstanden liggen die kleppen plat en zijn ze onderdeel van een verblijfsgebied aan de Maas.

Zowel het formaat als de techniek van de kering zijn nieuw in ons land.  Bij een normale waterstand in de Maas is de kering straks weggewerkt in een plein. Het zicht op de Maas én op Steyl blijft dan intact, iets waar de omwonenden veel waarde aan hechten.

Oplevering begin 2025

De komende periode wordt er gestart met afrondende, binnendijkse infrastructurele werkzaamheden, aldus Waterschap Limburg. Denk dan aan straatwerkzaamheden en kabels en leidingen voor straatverlichting en hemelwaterafvoer. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden begin 2025 afgerond.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

De realisatie van de zelfsluitende waterkering in Steyl is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 2.000 kilometer aan dijken in heel Nederland. Ongeveer 175 km hiervan ligt in Limburg.

Bron: www.otar.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!