Met gevoel voor nostalgie sleuren aan de gronddumper

Gepubliceerd op 03-09-2024 08:30

De Steyr CVT 6175 S-matic van Loon- en grondwerkbedrijf & civiele aanneming W. Huijbregts uit het West-Brabantse Zundert is een bijzondere verschijning in de rubriek ‘Uren op de teller’. Er zijn niet veel loonbedrijven die het merk Steyr in hun wagenpark hebben. En al helemaal geen Steyr met zoveel uren op de teller. Deze Steyr CVT 6175 is wel zo een trekker.

Na de dertien jaar dat deze actief is bij Huijbregts, staan al 15.420 uren op de teller. De wendbare en sterke trekker, op een slechte differentieelklok na, is al die tijd erg betrouwbaar geweest. De Carrero-vooras is een groot pluspunt, maar tevens ook een groot minpunt.

Traploze Steyr S-matic versnellingsbak

De Steyr CVT 6175 S-matic wordt in 2011 in Sankt Valentin van de band gereden. Toentertijd een van de grootste modellen van Steyr. Met een vermogen van 174 pk bij 1900 toeren kan de 6.6 liter SisuDiesel motor veel werk verzetten. De traploze Steyr S-matic versnellingsbak is een van de sterke punten van de trekker. Huijbregts heeft in al die jaren nog nooit problemen gehad met motor of versnellingsbak.

De vooras; de Carraro 20.25, met onafhankelijke vering is een grote plus als het gaat om comfort op de weg. Groot minpunt van deze voorassen is het onderhoud. “Als je niet smeert of preventief lagers vervangt kan de vooras snel stuklopen”, aldus Huijbregts. Een dubbel antwoord, qua comfort perfect en qua onderhoud heel gevoelig. Binnen het bedrijf beschikt Huijbregts over een aantal monteurs dat alles zelf proberen op te lossen. Alleen voor het uitlezen van de ECU (Electronic Control Unit) wordt een beroep gedaan op een mechanisatiebedrijf.

Onderhoud aan de Steyr 6175 CVT

De monteurs voeren steeds na 500 draaiuren een kleine beurt uit. Jaarlijks worden de trekkers verwend met een grote beurt waarbij alle filters en oliën verwisseld worden. Daarnaast heeft de Steyr 6175 CVT twee keer de achteras gebroken gehad. Verder is meermaals het lager van de pionas van het differentieel uitgebroken.

“De fabrikant heeft destijds een steunrand van het conische lager uitgefreesd om deze ook te kunnen gebruiken in de achterbrug van Deutz Fahr-tractoren. Aangezien ze bij Deutz Fahr een harder draaiend differentieel hadden dan de Steyr-tractoren, bleef het lager bij de Deutz Fahr wel leven”, vertelt Huijbregts. Om dit op te lossen werd na een tijdje het differentieelhuis van een ouder model Steyr gemonteerd in de 6175. Vanaf toen gaat het een stuk beter.

Vervanger van Steyr CVT 170

Verder zijn er nooit problemen geweest met de Steyr 6175 CVT. Iedereen reed en rijdt er nog steeds graag mee. De Steyr 6175 CVT S-matic wordt als vervanger van een CVT 170 gekocht. In de beginjaren moest hij aan de bak tussen de klepelbak en een freesmachine. Daarnaast werd de trekker ingezet als aandrijving voor de precisie graszaaimachine. Ook mocht hij de nodige uren voor een twee-assige gronddumper rijden. Dit laatste is wat de Steyr vandaag de dag nog steeds doet. “Hij hangt het jaar rond, tussen de twaalf- en vijftienhonderd uren, aan de grondkar”, aldus Huijbregts. In de beginjaren heeft de trekker vaste chauffeurs gehad; nu rijden er meestal de zelfstandigen zonder personeel mee.

‘Steyr CVT 6175 wordt nooit ingeruild’

De Steyr 6175 CVT S-matic gaat binnenkort op pensioen, maar hij wordt nooit ingeruild. “De nostalgische waarde is voor ons hoog. Deze Steyr is een van de laatste uit de serie en die houden wij graag”, vertelt Huijbregts. Waarschijnlijk wordt de trekker nog ingezet om trekkertrekwedstrijden mee te rijden.

Heeft u ook zelf een machine of werktuig die flink wat uren op de teller heeft? Tip de redactie en mail naar deloonwerker@prosu.nl.

Tekst en beeld: Jens Kusters

Bron: www.deloonwerker.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!