Kverneland ontwikkelt eenvoudige pneumatische opbouwzaaimachine

Gepubliceerd op 10-10-2024 08:30

Machinefabrikant Kverneland heeft een opvolger ontwikkeld voor de DA- en S-drillzaaimachines. De Saterra is volgens de fabrikant zelf een eenvoudige kosteneffectieve pneumatische opbouwzaaimachine. De machine is leverbaar in werkbreedtes van 3 en 4 meter.

Albert van der Horst

“De Saterra is uitgerust met de CX-II-kouters met een enkele schijf en een kunststof reinigingsschijf. De schijfvorm en een kouterdruk tot 50 kg zorgen volgens de fabrikant voor een optimale indringing in de bodem en een gelijkmatige zaaidiepte. Het CX-II-kouter heeft een aandrukwiel dat het zaad nog wat extra aandrukt, maar de Saterra is ook leverbaar zonder aandrukwiel. Met behulp van kouterbeugels kunnen de kouters snel op een andere rijafstand worden gezet. Vanuit de fabriek levert Kverneland een vooraf ingestelde rijafstand van 12,5 cm of 25 cm.

Dankzij de universele aanbouwdriehoek past de Saterra op bestaande Kverneland-rotorkopeggen en andere grondbewerkingswerktuigen. De fabrikant roemt het compacte ontwerp van de zaaimachine, waardoor de machine ook gebruikt kan worden door kleinere tractoren met een lagere hefcapaciteit.

De Saterra heeft een inhoud van 750 of 1.000 liter. Het afdekzeil van de tank beschermt het zaad en de verdeelkop tegen stof en vocht. De mechanische doseerinrichting maakt zaaizaadhoeveelheden van 2 tot 380 kg per hectare mogelijk. De kouterbalk kan onafhankelijk van de kopeg worden geheven voor bijvoorbeeld een solo-grondbewerking van de kopakker.

Bron: www.mechaman.nl

Bron

Schrijf je in voor de Entreeding nieuwsbrief

Wekelijks verstuurd, met het laatste nieuws uit de de groen, grond en infra branche!